11.09.2015 - 06:00
|
Actualització: 11.09.2015 - 23:30
Avui, al llarg del dia, ‘Els segadors’ s’interpretarà en diverses ocasions i de maneres molt diferents. Però des de quan aquesta cançó és l’himne nacional de Catalunya? I d’on prové la tonada? L’exposició ‘Bon cop de falç’, que es pot veure al Born Centre Cultural fins a finals de setembre, repassa el procés de construcció de l’himne des del segle XVII fins a l’actualitat i explica un bon grapat d’anècdotes singulars.
Per exemple que l’himne s’inspira en ‘Els tres garberets’, una cançó popular del segle XVII carregada de connotacions eròtiques. La tonada va caure en desús fins a la Renaixença, quan va ser recuperada però no va arribar a destacar per sobre d’altres cançons patriòtiques com ara ‘La Santa Espina’ o ‘El Cant de la Senyera’. ‘Els Segadors’ va agafar especial rellevància quan va ser interpretat a la manifestació de l’Onze de Setembre de 1977 i finalment a ser declarat oficialment com a himne nacional de Catalunya el 1993.
L’exposició ha comptat amb l’assessorament del musicòleg Jaume Ayats, autor del llibre ‘Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional’. S’estructura en quatre blocs que tracten sobre el seu origen, els principals episodis històrics que el contextualitzen, el seu ús social al llarg dels anys i el plantejament del sentit de la seva vigència. La mostra es completa amb la projecció del documentari ‘Bon cop de falç. La història de l’himne’.