Una empresa catalana crea un sistema de rehabilitació física basat en la intel·ligència artificial

  • Consta d’una aplicació connectada a uns sensors que es col·loca el pacient quan fa els exercicis

VilaWeb

Redacció

22.05.2018 - 01:50
Actualització: 23.05.2018 - 00:00

L’empresa catalana WeAR Technologies ha creat un sistema que facilita a pacients i terapeutes el seguiment de la rehabilitació física. Aquest mètode, basat en la intel·ligència artificial, consta d’una aplicació que es connecta a uns sensors que es col·loca el pacient. D’aquesta manera, permet monitorar els seus exercicis automàticament i corregir-los si cal. Al mateix temps, s’envia informació als professionals per ajudar-los a personalitzar els tractaments. Així doncs, els terapeutes poden dissenyar les rutines per als seus pacients, que podran consultar-les en tot moment.

El cofundador i responsable tecnològic de l’empresa, Arturo Ribes, explica: ‘El sistema aprèn els moviments de l’usuari automàticament i per si mateix, de manera que al terapeuta li és molt fàcil de programar-lo.’ Aquesta tecnologia és capaç de reconèixer si els exercicis es fan correctament o no i de donar pautes al pacient perquè en millori la realització. El sistema va adreçat principalment a qualsevol pacient de l’àmbit  de la fisioteràpia que ha de fer rehabilitació física, però també a pacients crònics com ara als afectats per accidents vasculars cerebrals i per malalties com l’esclerosi múltiple o que hagin tingut un ictus, entre més.

D’una altra banda, ‘aquest sistema incorpora un avatar en 3D que imita els moviments del pacient i reprodueix les teràpies que prèviament ha programat el terapeuta perquè les pugui fer a casa de manera autònoma i monitorada’, explica Ribes.

L’objectiu és millorar les teràpies de rehabilitació, tant per part dels professionals que les dissenyen com dels usuaris. Aquesta tecnologia optimitza la tasca dels terapeutes perquè puguin oferir més control i personalització als seus pacients, que al seu torn guanyen autonomia i reben un suport per a fer correctament les seves rutines. Manel Bertran, director executiu i cofundador de WeAr, diu que l’empresa treballa també en la introducció de la realitat virtual com a suport per a les teràpies de pacients més greus (com ara aquells que han tingut un ictus), amb l’objectiu d’utilitzar la tecnologia de manera empàtica per motivar-los a seguir el tractament.

WeAR Technologies, que actualment cerca finançament, té previst de començar la comercialització del seu desenvolupament enguany i ja negocia amb futurs clients del sector de la fisioteràpia, les assegurances i el fitness. L’empresa, situada al campus de la UAB, és una spin-off de l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial i una de les deu empreses emergents participants en el programa d’acceleració Empenta impulsat per la Generalitat de Catalunya a través d’Acció, ESADE i ESADE Creapolis.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor