23.06.2016 - 15:42
Una desena de treballadors de l’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) han entrat aquest dijous al registre del Parlament un escrit dirigit a la Mesa de la cambra on neguen haver donat suport implícit o explícit al seu director, Daniel de Alfonso, davant l’escàndol de les converses gravades amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. En el document, de poc més d’una pàgina, els treballadors volen que es diferenciï la seva feina de la del director, i han recordat que tots tenen compromís de confidencialitat, fins i tot després de deixar l’OAC. Així mateix, han refermat el seu compromís d’imparcialitat i neutralitat política i han assegurat que sempre actuen sota criteris estrictament tecnicojurídics.
Els treballadors, prop d’una quarta part del total de tècnics de l’OAC, responen d’aquesta manera al que ha dit De Alfonso, explicant que havia rebut el suport dels alts càrrecs de l’organisme. Així, han desmentit que ells li hagin donat cap suport, però tampoc li demanen la dimissió o el cessament.
L’escrit lamenta que s’hagi compromès el nom i la reputació de l’organisme, i assegura que sempre han actuat sota criteris tecnicojurídics en l’elaboració dels seus informes. Així mateix, volen expressar als diputats i als ciutadans el seu ferm i incondicional compromís de continuar actuant amb imparcialitat, objectivitat i neutralitat política, des de la responsabilitat que cadascú té encomanada, exclusivament al servei del poble de Catalunya.
Per últim, recorden que tots els treballadors, inclòs el director, estan subjectes al deure de secret per garantir la confidencialitat de les investigacions, deure que perdura fins i tot després d’haver cessat en el càrrec. Així, tots, excepte De Alfonso, han signat un compromís de confidencialitat i transparència que pot tenir responsabilitats penals o administratives, a més d’econòmiques. S’entén per informació confidencial qualsevol de l’OAC sobre la seva activitat o organització; dades, informes o estudis; i dades de caràcter personal.