31.10.2015 - 02:00
Demà Turquia torna a passar per les urnes per a renovar la Gran Assemblea, tan sols cinc mesos després d’uns comicis que van posar fi a tretze anys de majoria absoluta de la formació AKP, del president Recep Tayyip Erdogan.
La repetició de les eleccions, justificada oficialment per la impossibilitat de formar govern, es preveu complexa perquè des del juny fins ara hi ha hagut una escalada de violència al país, principalment contra la minoria kurda, amb el trencament de la treva entre l’exèrcit i la guerrilla del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i atemptats sagnants contra manifestants d’esquerres i kurds. Cal recordar que al juny, per primera vegada, una formació pro kurda com el Partit Democràtic dels Pobles (HDP) va aconseguir de trencar la barrera del 10% de vots a tot el país i entrar al parlament amb vuitanta diputats.
La por que hi hagi frau i irregularitats de grups ultranacionalistes turcs lligats a l’estat ha obligat algunes formacions a demanar la presència demà a Turquia d’observadors independents de tot el món, com ja va passar a les eleccions del 7 de juny. Un d’aquests grups d’observadors internacionals és coordinat pel CIEMEN i la Plataforma Azadí i és integrat per representants de la política i la societat civil catalanes com Sara Vilà, ex-diputada d’ICV-EUiA; Laura Batalla, politòloga i assistent de l’eurodiputat d’ERC Ernest Maragall; els periodistes Quique Badia, Adrià Olivares i Paula Ainsa; l’activista social Maria Sanguesa; la sociòloga Günes Öztürk, a més de la diputada de la CUP Eulàlia Reguant i l’ex-diputat Quim Arrufat.
La delegació, convidada per la formació HDP, serà a la ciutat d’Agri, molt a prop de la frontera iraniana i una circumscripció d’on és candidata Leyla Zana, històrica activista kurda que fou empresonada del 1994 al 2004 acusada d’haver parlat en kurd, el 1991, quan era diputada al parlament.
Informació relacionada:
Guia de les minories nacionals i religioses de Turquia (8-6-2015)