Una compostadora casolana per a contribuir a reduir el plàstic

VilaWeb

Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València

29.12.2015 - 05:00

En aquest número de Mètode volem destacar una situació greu que podem contribuir a millorar. Un informe de l’expedició Malaspina ha detectat illes de plàstic a tots els mars. Aquestes illes, de grans dimensions, contaminen no sols l’aigua sinó també els peixos que hi viuen i, en última instància, nosaltres mateixos com a final de la piràmide alimentària. Per aquest motiu, volem apostar per la reutilització de plàstic en aquesta activitat. Us proposem fer una compostadora casolana amb botelles i garrafes de plàstic.

cucs
Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la UV | Uns éssers que tindran una funció molt important en la nostra compostadora, els cucs de terra.

La compostadora és el projecte que realitzaren unes alumnes de Ciències Ambientals d’origen brasiler que van fer les pràctiques al Jardí Botànic de la Universitat de València. Brasil és un país que prioritza la reutilització de residus i la gestió verda, i ciutats com Curitiba són models mundials de gestió ambiental urbana.

Aquesta compostadora ens permetrà obtenir compost per a les nostres plantes i fer un ús alternatiu dels residus que generem de manera quotidiana com les botelles de plàstic. Necessitarem la col·laboració d’uns altres éssers vius, els cucs de terra o llombrígols, uns animals fascinants als quals Charles Darwin va dedicar els últims anys de la seua vida i va escriure un llibre sobre el paper que exerceixen en la formació del sòl.

 Una tècnica per a trobar cucs de terra és, com relata el mateix Darwin, introduir un pal en terra i fer-lo vibrar per tal que isquen els cucs. Darwin afirmava que aquest comportament s’explica perquè la vibració sembla produïda per una talpa artigant la terra i això fa fugir cap a fora els llombrígols. Més tard es va comprovar que determinades freqüències produeixen aquesta resposta sobre els animals d’aquesta espècie. També podeu comprar-ne en una botiga de pesca.

Materials

— 4 garrafes de plàstic de 5 litres (reciclades).
— Pintura negra per al plàstic.
— Terra.
— Fulles.
— Cucs de terra.
— Una aixeta.
— Tisores.
— Silicona.
— Detritus orgànics.
— Aigua.

Llegiu l’activitat sencera a la web de Mètode.

Mª José CarrauPepa ReyOlga Ibáñez. Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Què és Mètode?

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor