Una cinquantena de voluntaris custodien un niu de tortugues a la platja de Malgrat de Mar

  • Fan torns d'unes tres hores per vigilar i informar els banyistes acompanyats de la Brigada Jove municipal

VilaWeb

ACN

10.08.2023 - 15:07
Actualització: 10.08.2023 - 17:13

Més de cinquanta voluntaris es coordinen per torns per vigilar un niu de tortugues careta –o babaues– que ha aparegut a la platja de la Conca, a Malgrat de Mar (Maresme). La supervisió s’allargarà durant tot aquest mes, amb guàrdies d’unes tres hores per a cobrir tota la jornada, fins i tot de nit. La gran majoria de voluntaris són veïns del municipi, però també n’hi ha de la comarca i una família d’Osona que aprofita l’estada a la platja. Els voluntaris són acompanyats de la Brigada Jove de Malgrat, que té cura dels ous i s’encarrega d’informar els banyistes que s’hi interessen.

El dia a dia dels voluntaris a la zona habilitada és amè, tal com ha explicat Jordi Massana, veí del municipi. “Es comprova que tot estigui correcte i es vigila que la gent no hi accedeixi. De vegades, no coneixes la persona amb la qual fas guàrdia i es pot establir un vincle”, explica. El consistori té a la seva pàgina web un formulari per inscriure’s al voluntariat, i a partir d’aquí s’estableixen els torns.

El voluntariat està acompanyat de la Brigada Jove de Malgrat, formada per set estudiants. Als matins, entre les 9 i les 10, i a les tardes visiten l’àrea restringida per prendre la temperatura i comprovar que no hi hagi cap alteració. “Per anar bé, ha d’estar entre 28 i 30 graus”, precisa Izan López Vergel, un dels integrants d’aquest projecte local.

La seva tasca no es limita a examinar el niu: també informen i sensibilitzen sobre la importància d’aquesta espècie als usuaris. “En general, la gent hi està molt interessada”, ha dit López, que ha destacat la col·laboració ciutadana.

Troballa amb 130 ous

Un ciutadà va alertar el 26 de juny de la presència del niu. Al voltant d’una quarantena d’ous els van traslladar a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM), al Prat del Llobregat, i al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) a Masquefa (Anoia). La darrera vegada que va torbar-se aquest rèptil a les platges de Malgrat va ser el 2011.

La temporada de la cria d’aquesta espècie de tortuga comença al juny i s’allarga fins a final d’octubre. La nidificació a la Mediterrània va començar ara fa uns dotze anys; fins aleshores, aquests exemplars només havien trepitjat les platges del país per alimentar-se. L’any passat no es va trobar cap niu a la costa catalana, i, en canvi, el 2021 se’n van trobar cinc. Enguany se n’han trobat vuit, tot un rècord.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor