01.07.2022 - 17:01
|
Actualització: 01.07.2022 - 18:56
La reacció popular contra l’extinció de la Fundació Vicent Andrés Estellés comença a donar fruits i ja s’albira una solució per a preservar la memòria i el llegat del poeta de Burjassot. La Generalitat, la família i la comissió Pro Fundació Vicent Andrés Estellés han arribat avui a l’acord d’impulsar una càtedra, en col·laboració amb les universitats públiques valencianes, amb el nom del poeta. Segons que diu la Generalitat i com també veuen les organitzacions cíviques, és la manera més ràpida de constituir un organisme que vetlle per promoure l’obra i el llegat d’Estellés.
Acord i optimisme a totes dues parts
Segons una nota feta pública per la conselleria després de la reunió entre les parts, la proposta naix del crit d’alerta popular i de l’estudi que ha fet la Secretaria de Cultura per a trobar fórmules que omplin el buit deixat per l’extinció de la Fundació Vicent Andrés Estellés de Burjassot ara fa un mes.
El secretari de Cultura, Ximo López Camps, ha dit que la conselleria està disposada a treballar des d’ara mateix en la creació de la càtedra, en col·laboració amb les universitats públiques i dotar-la econòmicament en el pressupost del 2023. “D’aquesta manera, la càtedra es convertirà en un espai d’estudi de l’obra del poeta i també podrà impulsar treballs d’edició, divulgació i commemoració, atès que el 2024 serà el centenari del naixement del poeta”. Segons López Camps, la càtedra també donarà suport a les iniciatives socials i culturals que es fan al voltant de la figura del poeta, com ara les festes Estellés. “Seria, a més, un òrgan col·legiat amb la participació de representants del món associatiu, del món de la investigació, de la família del poeta i d’altres administracions que en vulguen ser partícips.”
La comissió Pro Fundació té més pressa
La comissió Pro Fundació Vicent Andrés Estellés considera positiva la proposta de la Generalitat. Explica en una nota que la càtedra s’ocuparà de vetllar pel llegat, de catalogar-lo, de custodiar-lo i d’ampliar-lo. Diu també que permetrà la creació d’un centre d’estudis que s’ubicarà a Burjassot, en algun dels espais propietat de la Generalitat. I es procurarà que també hi participe l’Ajuntament de Burjassot. “En aquest mateix espai es crearà una Aula Didàctica amb càrrec a la Conselleria d’Educació”, explica.
Aquest fet, que hi haja un centre a Burjassot, és un dels desigs dels descendents de Vicent Andrés Estellés. Carmina Andrés, filla del poeta, ha dit a VilaWeb que veu bé la proposta, encara que l’han d’estudiar amb deteniment i esperen fer noves reunions amb la conselleria.
La comissió, que va aconseguir més de mil signatures i l’adhesió de més de cent cinquanta associacions, defensa la necessitat que, a banda de la càtedra, es mantinga la dimensió popular del poeta. Volen evitar que esdevinga un espai elitista i desconnectat de la dimensió més ciutadana d’Estellés. “Hem insistit en la importància d’arribar a acords i posar en marxa la càtedra ben aviat i hem plantejat que això es pogués materialitzar el mes de setembre coincidint amb els sopars Estellés”, escriuen. De fet, aprofitaran les festes que es fan al setembre a tot el país perquè siguen un altaveu de la seua reivindicació.
A partir del 2023, pel cap baix
Amb tot, això no podrà ser efectiu abans del 2023, perquè és al pressupost de l’any vinent quan s’incorporarà la partida per a constituir la càtedra. Sobre la dotació, fonts de la conselleria no l’han concretada, però han dit que el mínim són 35.000 euros. “Engeguem ara la maquinària per a incloure-ho en la proposta del pressupost del 2023.” I també els contactes amb les universitats públiques per a veure quines es volen involucrar en el projecte de la càtedra. “Tenim càtedres de moltes menes distribuïdes per les universitats valencianes i ara gestionarem amb quantes creem la càtedra Estellés”. La Generalitat considera que la fórmula permet de fer una bona cobertura del llegat que ara es troba sense catalogar, emmagatzemat en una sala de la Casa de Cultura de Burjassot.
Una decisió unilateral de l’Ajuntament de Burjassot
La decisió d’extingir la Fundació Vicent Andrés Estellés, creada l’any 2007, la va prendre l’Ajuntament de Burjassot en el ple de principi de juny. Es va fer sense advertir la família del poeta que això passaria, i per complir una ordre del govern espanyol perquè els comptes tenien un desquadrament de 80 euros. Entitats com el Bassot, Acció Cultural del País Valencià, la Fundació Sambori, el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músic i Cantants, entre més, van constituir una comissió per a difondre el fet i recollir suports. La consellera Raquel Tamarit, que feia poc que havia accedit al càrrec, també es va posar a disposició de la família per mirar de trobar una eixida a l’atzucac.
Fa uns dies, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, va demanar personalment al batlle de Burjassot, Rafael García, que trobara una solució digna a la desaparició de la fundació.
Dilluns, Podem va presentar una proposició perquè es creara a Burjassot un centre d’estudis i que la gestió de la fundació fos compartida amb la Generalitat, la diputació, la universitat i la família del poeta. Compromís va votar-hi a favor, però el PSOE, el PP, Ciutadans i Vox, hi van votar en contra.