11.08.2021 - 21:50
|
Actualització: 12.08.2021 - 11:08
L’extraordinari període històric que els catalans vivim d’ençà del 2010 ens ha acostumat a l’adrenalina política. Molts hem viscut amb passió personal aquests anys i tants esdeveniments únics i extraordinaris que s’han anat acumulant. Per a moltíssima gent, aquest ha estat el període més bonic i il·lusionant de la vida política. I, per això, es pot entendre que, quan la desil·lusió s’ha instal·lat en l’ambient, molta gent haja sentit una pèrdua, com un deixar-se anar que pesa en l’ànim col·lectiu i sobretot en el personal.
Per això remarque que aquestes darreres setmanes solament són moments molt curts, en paraules de Braudel: “Pols superficial de la història.” El referèndum d’autodeterminació del Primer d’Octubre i la proclamació d’independència del 27 d’octubre de 2017 fan que la nostra generació no tinga al cap res més que la victòria total i efectiva i que no puga acceptar cap altra cosa. És un sentiment noble i positiu que compartisc, però no al preu de deprimir-me per no saber mirar això que passa de manera completa. Deixe per a uns altres contertulians la insistència en els anuncis apocalíptics.
Les societats contemporànies són societats mediàtiques i mediatitzades que cada dia menystenen més la profunditat i l’anàlisi complexa de les coses. N’hi ha prou que un propagandista qualsevol diga que l’aeroport i els jocs olímpics són la prova que s’ha acabat el procés d’independència perquè una part de la ciutadania es pose a tremolar i dubte d’ella mateixa, del país i de tot allò que s’ha aconseguit. L’estat espanyol, amb el suport del seu aparell mediàtic impressionant, juga amb el temps curt, curtíssim, sap que ja no té res més amb què jugar i m’exclame quan veig amb quina facilitat el seu joc fa efecte entre els nostres.
Perquè, en realitat, què va passar entre el 2010 i el 2017? Hauríem d’interpretar-ho tot plegat, tal com ens diuen, com una simple efervescència passatgera? Com un engany premeditat? Com el famós suflé que els propagandistes espanyols van tenir tant d’interès a posar al cap de la gent? La meua resposta és que no. I si aquests dies m’he agafat a Braudel, en l’article d’ahir, i he recordat Santi Brouard, en l’anterior, és precisament per a respondre-ho. No. Rotundament, no. Ni això ha estat una efervescència, ni és cap suflé, ni encara menys s’ha acabat, tal com alguns voldrien poder decretar des de dalt i des de baix. Ve de massa lluny per a dissoldre’s fàcilment.
M’he agafat a l’obra de Braudel, per tant, perquè la seua proposta de prioritzar la mirada llarga precisament ens indica tot el contrari d’això que ens volen vendre. I així, a la remarcable persistència de la catalanitat cal afegir-hi una afinació en els objectius com mai abans no ho havia fet, mai. Una afinació que passa alhora que el projecte nacional espanyol camina decididament pel penya-segat. I, si bé és cert que totes dues coses passen a causa de fets puntuals i recents, són la conseqüència implacable de dinàmiques molt antigues i assentades en el temps, en aquell “temps constructor social” de què parlava el gran historiador francès. Supose que és anar a contracorrent, però és així: és la història de fons, la història “gairebé immòbil”, la que ens ha portat a la independència. I aquesta història és molt difícil que la puguen canviar indults a corre-cuita, governs neoautonòmics sense programa ni objectius o campanyes mediàtiques de cap classe.
Per això, ahir posava sobre la taula tres elements perdurables que crec que són els elements centrals per a entendre què ha passat i què passa. Són la persistència de la catalanitat i el seu enfrontament amb Madrid, la decisió espanyola estranya de portar la seua capital precisament a aquesta ciutat i la indefinició regional del projecte nacional espanyol, que mai no ha estat definitivament europeu i que encara avui viu, per això mateix, les relacions amb la resta d’Europa d’una manera delatora.
D’aquests tres elements, els dos primers són la raó –i expliquen– la impossibilitat de congeniar l’altiplà i les sis planes mediterrànies, allò que serà el projecte nacional espanyol i la catalanitat. Ho han provat durant segles i de totes les maneres possibles, amb guerres i dictadures, i amb democràcies i bones cares interessades, però el fet és que no ho aconsegueixen mai. Ni ho aconseguiran. Perquè, com es torna a posar en relleu avui, el problema central d’Espanya és la Madrid que necessita xuclar-ho tot per a sobreviure. Una Madrid-Espanya que és incompatible amb Barcelona-Catalunya, tal com Pasqual Maragall va denunciar fa vint anys, i amb València-País Valencià, tal com Ximo Puig ha denunciat vint anys després, tot just el mes passat.
Editorial 21/07/2021: Ximo Puig es planta, vint anys després de Pasqual Maragall
Però, partint d’això, avui voldria posar en relleu especialment el tercer fet de llarga durada: la indefinició “regional” del projecte nacional espanyol. Perquè em sembla que ací hi ha una clau poc estudiada del futur immediat.
Quan parle de la indefinició regional del projecte nacional espanyol em referisc a les regions planetàries, al continent. Concretament a la relació estranya entre Espanya i Europa, que segurament ara viu un dels episodis històrics més convulsos i fonamentals.
A diferència de la catalanitat, que no ha imaginat mai cap altre escenari regional que Europa, Espanya ha dubtat sobre si és una nació americana, europea o africana. Si prenem com a origen de la nació espanyola moderna les sobrevalorades Corts de Cadis, ens adonarem de seguida del caràcter americà d’aquella nació que volien dibuixar “en dos hemisferis”. Tot i que Espanya ja havia perdut bona part de les colònies, encara es veia a si mateixa com un projecte nacional americà, bicontinental, però sobretot americà. La caiguda de les darreres colònies americanes el 1898 va originar el colonialisme compensatori al Marroc, alerta, perquè a Madrid s’espantaven de pensar que, si no tenien colònies, no serien acceptats com a estat europeu decent –ara que l’alternativa americana s’havia esfumat. El nou model nacional espanyol es va definir en el pessimisme de la Generació del 98 i en la resposta a aquest pessimisme nascuda dels militars dits “africanistes” que s’acabarien sollevant per a proclamar una dictadura llarga. Dictadura en què, com bé recordareu, ser europeista es considerava sospitós.
La fi biològica del franquisme va coincidir amb la fi de bona part de l’aventura africana, després del vergonyós episodi del Sàhara. I, vistes així les coses, a Madrid només li quedava Europa. Una Europa, a més, extraordinària, segurament la més brillant de la seua història, capaç de bastir un projecte continental que, per més problemes que tinga –i té–, és un gran salt endavant.
I vet aquí que Espanya, collada per la necessitat eterna de diners que origina la capitalitat sense base de Madrid i enlluernada pel Fons de Cohesió, es torna de sobte l’estat més –interessadament– europeista de tots i comença a signar, amb alegria i sense ni llegir-se’ls, tractats que li imposen obligacions serioses. La conseqüència de tanta alegria és que la constitución que nos dimos entre todos són en realitat els Tractats de Maastricht i, sobretot, de Lisboa, i això ja no té marxa enrere per a ells. I té moltes conseqüències per a nosaltres.
Al primer article d’aquesta sèrie, vaig explicar que els anys vuitanta els governs socialistes espanyols mataven dissidents polítics. Quaranta anys després, però, saben que això ja no ho poden fer. Van matar Brouard i tants altres, van intentar matar Joan Fuster, però avui ja no poden proposar-se seriosament matar el president Puigdemont, per exemple. O saben que el preu que haurien de pagar seria immens. No poden ni mantenir a la presó durant el temps complet a què van ser condemnats els presos polítics catalans. I això, i no poder torturar de manera salvatge com també feien, ho diré així de cruament, els afebleix. Els afebleix precisament en el moment que la catalanitat es perfila cada dia d’una manera més decidida, tant en la direcció de concretar l’objectiu d’una república independent, i res menys que això, com en estendre la causa fora de les fronteres d’allò que Espanya diu que és Catalunya, plenament en el marc de la catalanitat natural, la de les sis planes i les illes que tenen al davant.
Torne al començament per acabar aquesta minisèrie de tres escrits. Aquells que pretenen fer-nos veure que el procés d’independència s’ha acabat haurien de prendre nota d’una cosa. Imaginem-nos que el neoautonomisme s’imposa i que ni tan sols la mobilització popular és capaç de tornar la classe política a la lluita per la independència. Imaginem-nos, fins i tot, que l’independentisme recula electoralment i perd la Generalitat. Doncs bé, fins i tot si passés això, les conseqüències als tribunals europeus dels esdeveniments del 2017 ja són imparables i tindran un efecte demolidor per a Espanya. Per a una Espanya que hem vist desorientada en la resposta a l’envit independentista, però que cada vegada té menys eines a la caixa de la violència que oposa tossudament a la tossuda voluntat popular catalana. Una voluntat que pot defallir momentàniament, desorientada i mal dirigida, que pot perdre el camí i, fins i tot, passar anys perduda no se sap on. Que pot derrotar-se a si mateixa. Però que no desapareixerà ni canviarà substancialment precisament perquè, més enllà de qualsevol conjuntura, s’assenta fermament sobre aquesta història de llarga durada que Braudel ens va recomanar d’admirar “en la seua majestuosa immobilitat”.
PS. Si algú interpreta tot això que he escrit aquests dies com una invitació a baixar la tensió i limitar-se a esperar una nova oportunitat, va molt errat. És tot el contrari.