Una ‘càpsula del temps’ instal·lada en el Born viatja a la Barcelona del passat

  • Una 'càpsula del temps' instal·lada dins del recinte el Born Centre de Cultura i Memòria (Bccm) mostrarà la Barcelona del passat, segons han explicat aquest dijous en declaracions a Europa Press Lluís Domingo i Guillem Barceló, productors de l'audiovisual.

VilaWeb
Redacció
01.09.2016 - 14:34

BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)

Una ‘càpsula del temps’ instal·lada dins del recinte el Born Centre de Cultura i Memòria (Bccm) mostrarà la Barcelona del passat, segons han explicat aquest dijous en declaracions a Europa Press Lluís Domingo i Guillem Barceló, productors de l’audiovisual.

El projecte consisteix a un vídeo de 20 minuts fet per encàrrec del centre a la productora ‘Creueta119’ i relata un viatge al passat que recorre els diversos episodis històrics transcendents a Barcelona vist des de l’antic mercat del Born, on ara es troba el centre.

Domingo i Barceló han ideat i produït l’audiovisual en el qual “es tractava de trobar un producte que difongués la recerca feta en altres projectes d’investigació, com ‘Barcino 3d’, de manera que fora accessible per a tots els públics”.

La projecció del viatge audiovisual està liderada per una científica apassionada, l’Eulàlia, que fa de guia per les diferents etapes que han convertit Barcelona a la ciutat que és avui dia.

VIATGE EN EL TEMPS

El primer punt al qual es remunta és l’època romana, ‘Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino’ l’any 250 dC, situada enmig dels dos grans nuclis Tarraco i Emporiae, es va fundar entre els anys 10 i 15 ac, com culminació de la colonització de la península ibèrica.

Es passa després a períodes més significatius a principis del segle XVIII, és en aquesta etapa quan la ciutat passa a ser el centre de l’economia catalana, gràcies al transport marítim i terrestre, els productes del mar i les innovacions arribaven abans que a qualsevol altre punt del territori.

També deixa reflectit el setge del 1714 i la Guerra de Successió Espanyola, que deixa conseqüències nefastes amb els bombardejos diaris que fan que un terç de la ciutat quedi destruït.

Després d’enderrocar els murs de la ciutat i l’antiga Ciutadella, que els ciutadans van veure com un símbol de l’ocupació, té lloc l’exposició universal del 1988; alguns edificis de l’antiga fortificació encara es conserven, com l’arsenal, actualment seu del Parlament, el palau del governador o la capella.

En l’època més recent s’explica la transformació del mercat del Born i com la seva construcció en ferro i vidre va servir d’inspiració per a molts altres mercats barcelonins com el de Sant Antoni, per exemple.

PROJECTE “DIDÀCTIC”

Domingo, ha afirmat que el projecte és una “barreja entre informació i dades amb un costat còmic i didàctic, sobretot pensat per a nens”.

La projecció és gratuïta i es pot visitar cada dia des d’avui fins al 30 de setembre, des de les 10.30 del matí fins a les 19.30 amb un passi cada mitja hora.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor