11.03.2023 - 18:21
|
Actualització: 12.03.2023 - 23:10
Uns quants municipis del Gironès i la Selva han engegat una campanya per a promoure el català que porta per títol, “21 dies. D’entrada, en català“. Aquest és el temps que cal segons els experts per a modificar un costum. Per això, demanen als seus ciutadans que durant tres setmanes parlin en català d’entrada amb tothom i a tot arreu.
Segons el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) de Girona, que promou aquesta campanya, canviar de llengua és un dels hàbits més freqüents entre catalanoparlants quan algú els parla en castellà o, senzillament, quan es dirigeixen a algú que pels seus trets físics no reconeixen com un autòcton. Les estatístiques parlen per si soles. Vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua, és a dir, abandonen el català quan algú els parla en castellà.
El propòsit és fer reflexionar sobre aquest fet i conscienciar que no mantenir el català pot ser letal per a la supervivència de la llengua. De moment s’hi han adherit Salt, Breda, Caldes de Malavella i Llagostera.
Aquesta no és pas la primera iniciativa d’aquesta mena. El col·lectiu Mantinc el català va començar un desafiament igual, de no canviar de llengua durant vint-i-un dies, l’abril de l’any passat. Tanmateix, es va limitar tan sols a l’entorn digital. Aquella vegada, la iniciativa va sorgir basant-se en una proposta semblant que ja s’havia fet anys enrere al País Basc, l’Euskaraldia. Consistia en un exercici social en massa amb la voluntat de canviar els hàbits lingüístics orals dels parlants i augmentar l’ús de l’èuscar.