17.06.2016 - 14:20
BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)
L’entitat RecerCaixa i el Grup d’Investigació en Orientació Psicopedagògica (Grop) de la Universitat de Lleida (UdL) han impulsatun videojoc educatiu que té com a objectiu ajudar els alumnes a aprendre a resoldre conflictes quotidians i millorar la convivència i evitar casos de persecució escolar en les aules i als centres escolars.
En una roda de premsa aquest divendres, la investigadora de la UdL i directora del projecte ‘Elaboració i avaluació d’un videojoc educatiu com eina per a la millora del benestar emocional i social’, Gemma Filella, ha explicat que han creat dos videojocs, ‘Happy 8-12’ i ‘Happy 12-16’, el primer per a nens de Primària i el segon de Secundària.
El personatge principal, que pot protagonitzar el rol d’agressor, de víctima o d’espectador, es veu immers en “25 conflictes quotidians que poden succeir a l’escola, a l’institut o a casa” i en els quals l’adult no intervé de manera directa.
“GESTIÓ EMOCIONAL”
La prova pilot, que s’ha realitzat en 574 alumnes d’educació Primària i 903 estudiants de Secundària durant el passat curs acadèmic, ha constatat que el videojoc millora significativament les competències emocionals, augmenta el rendiment acadèmic “al mateix temps que disminueix l’ansietat dels nens i minva els conflictes a l’esbarjo”, ha explicat Filella.
Per a l’elaboració d’aquests videojocs, desenvolupats a partir de la investigació portada a terme durant els últims 20 anys pel Grop, s’ha utilitzat com a metodologia les competències emocionals d’educació emocional, com la regulació de les emocions, l’autonomia emocional o la competència social.
NOUS PROJECTES
En el pròxim curs el videojoc, que té un cost de 240 euros per al centre incloent també la formació per als professors, s’implantarà en 15 centres de la comarca lleidatana del Segrià, amb l’objectiu que s’instauri a més centres acadèmics catalans.
Els resultats obtinguts del projecte constaten que és una “eina útil per al professorat i molt motivadora per a l’alumnat” per continuar combatent l’assetjament escolar.
La investigadora s’està plantejant elaborar un videojoc destinat per al professorat i un altre per a les famílies, per formar-los en competències emocionals perquè sàpiguen assumir el repte de millorar la convivència escolar i la resolució de conflictes.
El projecte de videojoc educatiu s’emmarca en el programa RecerCaixa i té la col·laboració de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (Acup).