Un vaixell de Proactiva Open Arms, blocat més de 48 hores al Mediterrani sense poder atracar a cap port

  • Itàlia i Malta neguen l'entrada a l'ONG catalana · La guàrdia costanera líbia amenaça de disparar l'embarcació si intenta atracar a les costes del país després d'haver rescatat tres persones en aigües internacionals

VilaWeb

Redacció

08.08.2017 - 18:01
Actualització: 08.08.2017 - 20:14

Un dels dos vaixells de rescat de l’ONG catalana Proactiva Open Arms fa més de quaranta-vuit hores que navega en aigües internacionals sense poder atracar a cap port per desembarcar tres persones rescatades a cent milles de la costa líbia. La guàrdia costanera d’aquest país va disparar a l’aire i va amenaçar l’ONG de disparar-los si s’acostaven a la costa. Aquest és el diàleg entre el capità de Proactiva Open Arms i el de la patrullera líbia.

Patrullera líbia: ‘No torneu. Si no, us dispararé. Ho repeteixo, la propera vegada sereu objectiu, sense cap més avís. Em rebeu? Canvi.’

Open Arms: ‘Sí, senyor, us rebem alt i clar i hem entès el missatge.’

Patrullera líbia: ‘Us hem estat vigilant els últims dos dies i teniu una activitat sospitosa. Hi ha informació que esteu tractant amb traficants. No torneu en direcció a les nostres aigües. La propera vegada sereu objectiu. Em rebeu? Canvi.’

Com que els van negar l’entrada, el vaixell es va desplaçar cap a Itàlia per atracar a un port de l’illa de Lampedusa, però allà també va ser rebutjat, malgrat que les autoritats italianes havien demanat el rescat de les tres persones. Les mateixes autoritats italianes van enviar el vaixell a Malta, al·legant que el rescat s’havia produït més a prop de Malta que no pas d’Itàlia. L’embarcació tampoc no va poder atracar a Malta i actualment es troba navegant entre aquests dos països, sense poder atracar a cap port per manca de permisos.

Proactiva Open Arms denuncia que aquest blocatge forma part de les mesures empreses per la Unió Europea per a limitar el moviment de les organitzacions que treballen al Mediterrani central per rescatar els migrants que intenten arribar a Europa.

En declaracions a TV3, el fundador de l’ONG, Òscar Camps, ha dit que no delinquien pas, sinó que salvaven vides. Ha assenyalat que l’embarcació es trobava ‘fora de les aigües territorials líbies’ i que, per tant, no hi havia ‘cap necessitat d’amenaçar’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor