23.12.2018 - 09:13
|
Actualització: 23.12.2018 - 13:09
Un tsunami generat per l’entrada en erupció del volcà Anak Krakatau ha deixat pel cap baix 222 morts, 840 ferits i força desapareguts després d’haver impactat contra la costa oest d’Indonèsia, segons que han informat les autoritats. Va passar al voltant de les 21.30 (hora local). Segons els testimonis, van arribar dues onades i la segona va assolir una alçada de noranta centímetres.
El tsunami, causat gairebé amb tota seguretat per un gegantesc corriment de terra submarí després de l’erupció, ha afectat a l’estret de la Sonda, que separa les illes indonèsies de Java i Sumatra i que enllaça la mar de Java i l’oceà Índic.
Allà hi ha força àrees turístiques, com precisament una de les més afectades, la platja de Tanjung Lesung, a la localitat de Pandeglang, on vora dos-cents cinquanta empleats de l’empresa estatal de serveis públics PLN gaudien al costat de les famílies d’un esdeveniment organitzat per la companyia.
Almenys noranta-dues persones hi han mort, entre les quals set assistents a l’esdeveniment, segons que informa un portaveu de l’empresa, que calcula que els assistents no localitzats són vuitanta-nou. Han confirmat uns trenta-cinc morts més a Lampung Sud.
Detik-detik saat Tsunami menerjang
Tampak di video Band Seventeen sedang manggung.Dikabarkan bassist dan manager Seventeen meninggal dunia.#PrayForAnyer 🙏🏻 pic.twitter.com/pCTmukhOsF
— Sukma Hapsari (@SukmaHapsari) 23 de desembre de 2018
Pantauan udara daerah terdampak tsunami di Pantai Kalianda Kabupaten Lampung Selatan. Korban dampak tsunami di Lampung Selatan per 23/12/2018 pukul 13.00 WIB: 35 orang meninggal duniq, 115 orang luka dan 110 unit rumah rusak. Pendataan masih dilakukan. pic.twitter.com/HcXVkEhqBx
— Sutopo Purwo Nugroho (@Sutopo_PN) 23 de desembre de 2018
Driving past debris from the impact zone of the tsunami in #Anyer. Many local houses are damaged. Note also the wierd color of the sea, never seen it like that. #Indonesia #Tsunami pic.twitter.com/c5ryey6ElO
— Øystein L. Andersen (@OysteinLAnderse) 23 de desembre de 2018
Les primeres informacions sobre danys materials detallen si més no quatre-centes trenta habitatges gairebé destruïts, nou hotels ‘molt danyats’ i desenes d’embarcacions afectades, d’acord amb el portaveu de l’Agència Nacional per a la Gestió de Desastres, Sutopo Purwo Nugroho.
Les autoritats han advertit els residents i els turistes de la costa de l’estret que es mantinguin lluny de les platges, car l’alerta per tsunami i el fort onatge es mantindrà activa fins el 25 de desembre.
‘Els evacuats, si us plau, no torneu encara’, ha dit Rahmat Triyono, integrant de l’Agència de Meteorologia, Climatologia i Geofísica del país (BMKG en indonesi).
Mentrestant, el president d’Indonèsia, Joko Widodo, ha ordenat a totes les agències governamentals rellevants que prenguin mesures de resposta d’emergència immediatament, que trobin víctimes i atenguin els ferits.
Aquesta tragèdia és l’última que sacseja el país en un any carregat d’infortunis. A l’agost, molts terratrèmols seguits van deixar més de cinc-cents morts a la illa turística de Lombok. A l’octubre, un sisme i un tsunami posterior van causar més de mil dos-cents morts a la illa de Cèlebes.
Aquestes tragèdies s’afegeixen a la de dissabte, causada per l’Anak Krakatau, ‘el fill del Krakatau’. La violentíssima erupció del seu predecessor el 1883 va generar un seguit de tsunamis que van segar la vida de més de trenta-sis mil persones. L’Anak va emergir el 1927 després de la destrucció del Krakatau i ha anat creixent de llavors ençà.
Anak #Krakatoa ha estado en erupción desde junio; la de este día ha sido una de las más grandes en esta nueva etapa eruptiva.
Derrumbes en superficie o submarinos detonaron el tsunami dejando más de 40 decesos y más de 500 lesionados.
Vía @cfariasvega pic.twitter.com/VUWWvFxaUQ
— SkyAlert (@SkyAlertMx) 23 de desembre de 2018