25.06.2018 - 22:00
|
Actualització: 03.08.2018 - 11:20
A VilaWeb publiquem avui una entrevista important que Andreu Barnils ha fet al conseller Toni Comín, a Brussel·les. És plena de detalls remarcables, que cal llegir amb molta atenció. Comín hi expressa coses que no havia dit fins ara, que ajuden –que ens haurien d’ajudar a tots– a entendre què va passar a l’octubre. Però sobretot fa afirmacions que ajuden a entendre també quin és el futur immediat.
Comín és molt clar quan reivindica amb força el Consell de la República (tot i que ell en diu ‘per la República’) i el procés constituent, que estableix com a eines fonamentals. En l’entrevista, insisteix a dir que la declaració d’independència no va ser cap error i reclama al seu partit coherència amb aquesta declaració del 27 d’octubre, per raons polítiques però també morals. Insisteix amb convicció que el camí de l’autonomia no és viable, que això d’ampliar la base no és cap ‘carta màgica’ i que passar del 50% no canviarà res, a efectes pràctics. En definitiva, demana de reflexionar i treballar sobre els fets de l’octubre i de complir el mandat del referèndum. Aquesta és una opinió a tenir molt en compte i que crec que conté una clau sobre el futur imminent: volem un 3 d’octubre que duri setmanes o mesos? En aquest punt és impossible d’eludir que ahir mateix Torra va parlar també de la necessitat de crear nous primers d’octubre com a mecanisme per a fer efectiva la República.
Les paraules de Comín i les de Torra ensenyen un camí que es pot transitar aquesta tardor mateix, sobretot vista la clara incapacitat que té l’estat espanyol, siga de liquidar la qüestió de la independència siga de trobar un camí de negociació. És cert que dins les direccions d’ERC i PDECat hi ha un corrent molt fort, fortíssim, que s’estimaria més deixar estar aquesta mena de propostes i concentrar-se en això que en diuen el ‘govern efectiu’, és a dir, que voldria una legislatura autonòmica de quatre anys i no pas un nou intent de concreció de la república proclamada. Però ja es veu que tenen una forta resistència interna, cosa que és un senyal molt positiu. Oimés si es pot sumar a la voluntat de molta gent al carrer, a la de la presidència de la Generalitat i a la del govern a l’exili per albirar un horitzó més ambiciós fins i tot abans d’acabar l’any. Caldria trobar la clau, com l’any passat es va trobar, en forma de referèndum, però no necessàriament cal esperar i enviar la república a un futur llunyà. Això és el que Comín explica bé, el que Torra diu, el que comença a ser alguna cosa més que una remor de fons.