Un treball sobre privadesa en el núvol, Premi d’Investigació de la Càtedra Google CEU

  • Proposa un règim jurídic marcat per col·laboració internacional i autorregulació

VilaWeb
Redacció
06.07.2017 - 14:28

Proposa un règim jurídic marcat per col·laboració internacional i autorregulació

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Premi d’Investigació de la Càtedra Google sobre ‘Privadesa, Societat i Innovació’ ha distingit en la V edició un treball sobre privadesa a l’entorn del ‘cloud computing’, a càrrec del soci i director de Regulació de la consultora Vinces, Jorge Villarino.

En un comunicat aquest dijous, la Universitat Abat Oliba (UAO) CEU ha explicat que el premi està dotat amb 2.000 euros i la difusió del treball, amb l’objectiu d’estimular la reflexió acadèmica i la investigació científica sobre l’assumpte “central” de com conjugar les exigències de privadesa amb la lògica de la societat de la informació en un context de creixents possibilitats tecnològiques.

En el treball de Villarino, el jurat ha valorat la profunditat en l’anàlisi dels particulars reptes que planteja l’especial tecnologia de la computació en el núvol al dret fonamental a la protecció de dades.

El guardó li va ser lliurat dijous passat durant la V Conferència internacional d’aquesta càtedra, pel seu treball titulat ‘La privadesa a l’entorn del cloud computing’, i Villarino va manifestar que espera que el treball contribueixi al debat de la privadesa en una tecnologia que servirà pel “‘big data’, la intel·ligència artificial i l’Internet de les coses”.

El premiat és doctor en Dret per la UAO CEU i lletrat de les Corts Generals (en excedència), i ha treballat durant més d’una dècada al Parlament espanyol ocupant diversos llocs directius i amb projecció internacional, a més de ser expert en assumptes legislatius, anàlisi política, i del dret públic parlamentari, electoral i de les TIC.

COMPUTACIÓ EN EL NÚVOL

La computació en el núvol és una tecnologia caracteritzada per la ubiqüitat, l’elasticitat, el dinamisme, la virtualització, l’escalabilitat i el pagament sota demanda, uns elements que “plantegen reptes particulars al dret fonamental a la protecció de dades”.

En el seu treball, Villarino proposa un “règim jurídic marcat per una lleial col·laboració en el plànol internacional”, una construcció normativa primària de tendència principialista, una adequada supervisió per part de les autoritats públiques i mecanismes d’autorregulació per part de la indústria.

Defensa que aquest sistema normatiu, que pot encaixar el règim jurídic actual, permet satisfer la flexibilitat que exigeix aquest tipus de computació, combinant-la amb la seguretat jurídica que demanden els clients de la mateixa i, a més, amb la salvaguarda del dret a la protecció de dades dels ciutadans.

L’entrega del premi es va produir en el marc de la V Conferència Internacional de la Càtedra Google sobre Privadesa, Societat i Innovació de la Universitat CEU San Pablo, que s’ha dedicat al tema ‘Dret i innovació tecnològica davant el nou marc europeu de privadesa’, i que va debatre sobre l’Avantprojecte de llei orgànica de protecció de dades.

La V Conferència va comptar amb la participació del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas; la directora de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, Mar España; la sotssecretària de Justícia, Áurea Roldán; el secretari d’Estat per a la Societat de la Informació i Agenda Digital, José María Lasalle, i el Director Mundial de Law Enforcement de Google, Richard Salgado.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor