Un total de 150 centres de la Comunitat Valenciana sol·liciten aplicar la jornada escolar contínua

  • Conselleria "no pagarà cap extraescolar tinga la jornada que tinga ls centre per a evitar que es produeïsca un greuge", afirma Marzà

VilaWeb
Redacció
01.07.2016 - 16:37

Conselleria “no pagarà cap extraescolar tinga la jornada que tinga ls centre per a evitar que es produeïsca un greuge”, afirma Marzà

VALÈNCIA, 1 (EUROPA PRESS)

Un total de 150 centres de la Comunitat Valenciana –la majoria d’ells, 108, a la província d’Alacant; 30 en la de València i 12 a Castelló– han sol·licitat aplicar la jornada escolar contínua, segons les dades recollides per la Conselleria d’Educació.

Dels 1.308 centres que podien demanar la modificació de la jornada escolar, han presentat sol·licitud un 11,4%, el que correspon a 150 centres. Per comarques, a la província d’Alacant ho han sol·licitat 108 centres sobre un total de 466, per tant un 23%; 12 sol·licituds corresponen a Castelló sobre un total de 179, un 6,7%; i 30 són centres de les comarques de València sobre 663, un 4,5%, que tenien la possibilitat d’iniciar el procés. Es tracta de xifres provisionals corresponents a les 09.30 del matí, dia que finalitza el període de sol·licitud.

Estes xifres podrien experimentar variacions, ja que s’espera l’arribada de sol·licituds fins al mateix moment d’esgotar el termini, però no es disposarà de xifres definitives fins a la setmana que ve, apunta el departament de Campanar.

La Conselleria d’Educació ha publicat a mitjan juny l’ordre per la qual es regula el procediment d’autorització d’un Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar en els centres sostinguts amb fons públics de segon cicle d’Educació Infantil, Educació Primària i Educació Especial valencians. A partir d’ací, els centres han tingut de termini fins a este divendres, 1 de juliol, per a presentar la documentació pertinent.

A la vista de les peticions, la demarcació alacantina destaca en nombre de sol·licituds, en especial la comarca De la Vega Baixa, i la demanda és “molt majoritària” per part de les famílies d’estes comunitats educatives, ha assegurat el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.

L’ordre de Conselleria establix que les modificacions de la jornada escolar “tindran caràcter extraordinari, seran fruit del consens de la comunitat educativa i garantiran els servicis de transport i menjador, així com l’obertura de les instal·lacions des de les 9.00 del matí fins a les 17.00 hores.

Alhora, els canvis hauran d’anar acompanyats d’un pla específic d’organització que incloga activitats extraescolars gratuïtes per a garantir l’obertura de les instal·lacions fins a les 17.00 hores, així com la planificació dels servicis complementaris de menjador i transport que han de quedar garantits.

Sobre el finançament de les extraescolars i les crítiques d’alguns sectors que creuen que pot produir-se un greuge comparatiu amb els centres que mantenen la jornada partida, Vicent Marzà ha argumentat que l’administració autonòmica “no pagarà cap extraescolar tinguen la jornada que tinguen els centres, precisament per a evitar que es produïsca un greuge”.

“No s’està generant un greuge –ha insistit–, sinó que es continua fent el que fins a precisament per a evitar-ho. El que no volíem era incidir en una determinada jornada quan és una decisió del conjunt de la societat i si un incentiva un tipus determinat s’està mediatitzant la decisió i nosaltres no volem entrar en això”.

El titular d’Educació ha explicat que s’obliga que les extraescolars en la jornada contínua siguen gratuïtes perquè la jornada escolar és de 09.00 a 17.00 hores i en esta franja horària “les famílies tenen dret que els seus xiquets estiguen al centre” sense cap cost. “La Conselleria el que garantix ací és que ningú siga discriminat per raons econòmiques perquè el seu centre tinga un tipus de jornada o una altra”.

En este punt, ha emfatitzat el secretari autonòmic d’Educació, Miguel Soler, qui ha asseverat que, “hui dia, un alumne que entra a les nou i se’n va a les cinc no paga si no vol ni un euro i el que hem dit és que seguisca així”. “Per això diem que si ara un centre canvia la jornada, les famílies han de tindre garantida activitat gratuïta per no discriminar i ací entren diverses opcions, com les AMPA, ONG o ajuntaments”.

DEBAT “SOCIAL”

Vicent Marzà ha subratllat que la jornada escolar “no és un debat sol educatiu, sinó social”. Per esta raó, “per a presentar un projecte cal haver fet este debat”.

“Nosaltres ho vam dir des del primer dia: Venim a regular-ho perquè ens havíem compromès i fins ara sol havia rumors i discrepàncies. Evidentment que la normativa arriba tard perquè fa anys que s’havia d’haver fet; ho hem regulat en el primer any, però això no vol dir que tot el món haja de participar ara”, ha manifestat el conseller.

Des d’Educació comenten que es va preguntar a centres interessats i a la Plataforma a favor de la jornada contínua d’Alacant traure la normativa ara o en octubre i que estos col·lectius van preferir la primera opció perquè qui ho desitjara poguera remetre ja els seus projectes.

Tot i això, ha recordat el conseller, “un pot fer ús de la normativa des d’ara i fins que estiga vigent”, i alhora ha demanat “tranquil·litat i, sobretot, debat en el si de la comunitat educativa”.

PROCÉS

Una vegada rebudes les sol·licituds, la direcció territorial, mitjançant la Inspecció, farà un informe i ho enviarà, juntament amb la resta de documentació, a la direcció general de Política Educativa, que emetrà en els centres educatius una resolució que, en el cas que siga favorable, els autoritzarà a iniciar el procés de consulta a les famílies. Este informe ho rebran els centres abans del 15 de juliol i podran preparar la consulta a les famílies, que es farà al tornar de vacances.

Després del parèntesi d’estiu, els centres podran publicar el cens provisional fins al 8 de setembre i procedir a informar les famílies sobre la celebració de la consulta. De manera extraordinària, en aquelles poblacions que el dia 8 sigui festiu, el termini es desplaça fins al següent dia de classe lectiu. La publicació del cens definitiu es produirà 48 hores després de la publicació del cens provisional.

Finalment, la consulta es farà en tots els centres el dia 15 de setembre. L’endemà es remetran els resultats de l’escrutini de la consulta a les famílies a la direcció general de Política Educativa.

Una vegada enviats els resultats de l’escrutini a la Conselleria, el director general de Política Educativa dictarà, entre el 19 i el 23 de setembre, l’autorització definitiva perquè cada centre educatiu aplic el Pla Específic d’Organització de la Jornada Escolar que ha presentat. Les modificacions es podran aplicar a partir d’octubre, coincidint amb el canvi a l’horari habitual de tot el curs.

L’autorització definitiva s’estendrà per períodes de tres cursos acadèmics renovables, sempre que els resultats s’ajusten a les millores previstes en el pla. L’avaluació es realitzarà en funció de la incidència del nou horari sobre el procés d’ensenyament-aprenentatge i els resultats obtinguts per l’alumnat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor