21.09.2018 - 14:22
|
Actualització: 22.09.2018 - 17:52
El sindicat dels Mossos d’Esquadra SAP-Fepol ha criticat que la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) de la Generalitat no assumeixi la seva responsabilitat sobre l’atenció als menors estrangers no acompanyats (MENA) que han dormit en comissaries de Barcelona i els acusa de sotmetre el cos policíac a ‘xantatge’. En un comunicat, el sindicat considera que la DGAIA defuig de les seves funcions com a òrgan que ha de tutelar aquests menors ‘amb l’excusa de l’absència de places d’acolliment’ en els centres de primera acollida. La situació ha provocat la reacció del conseller d’Interior, Miquel Buch, que ha apuntat que les comissaries no estan preparades per atendre els joves, i la del conseller d’Afers Socials, Chakir El Homrani, que ha dit que ‘s’ha d’entendre’ que l’atenció no sigui ‘tan ràpida’ com voldrien per l’arribada massiva d’aquest joves.
El SAP-Fepol ha considerat ‘deplorable i inadmissible’ la imatge dels menors dormint a les comissaries perquè no són espais adequats per atendre’ls. Arran d’aquesta situació, la policia ha portat els menors als centres d’acollida més propers a les comissaries on dormien, ja que ‘el cos de Mossos d’Esquadra no ha d’assumir ni la guarda, ni la custòdia dels menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya malgrat l’absència de places’, han argumentat. Buch ha dit que les comissaries dels Mossos d’Esquadra no estan preparades perquè hi dormin aquests joves i que ‘de forma excepcional alguna vegada ha passat’. ‘No ha de ser la normalitat’, ha insistit Buch, que ha instat a ‘tot el govern’ a fer-se costat en aquest afer. Per això, els representants sindicals han instat el conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, a prendre la iniciativa, i li han demanat que no en traspassi la responsabilitat al cos. Al seu torn, El Homrani ha promès que ‘estan generant places’ per atendre aquests joves però que aquest no és un procés ‘automàtic’. Alhora, ha negat enfrontaments entre els Departaments d’Interior i Afers Socials.
El Homrani ha assegurat que ‘no hi ha visions diferents’ dins el govern pel que fa als menors estrangers no acompanyats. Alhora, ha apuntat que ‘s’ha d’entendre’ que l’arribada massiva d’infants i joves estrangers sense referents familiars durant els mesos d’estiu ha provocat que la resposta dels serveis d’atenció a la infància no fos ‘tan ràpida com agradaria’ a la seva Conselleria. És per això que ha instat a totes les parts a seguir col·laborant en l’acollida d’aquests menors, que, segons diu, han d’entrar al sistema de protecció a la infància.
‘Perplexitat’ i ‘desconcert’ als centres obligats a acollir els joves migrants
L’entitat que agrupa 95 entitats de protecció i atenció a la infància i a l’adolescència de Catalunya ha expressat el seu ‘desconcert, sorpresa i perplexitat’ per la notificació de la Generalitat de Catalunya d’acollir per ordre policial joves migrants sense referents familiars.
La directora de la Fedaia, Bàrbara Ortuño, ha reclamat la necessitat d’establir circuits i protocols d’actuació per preservar que cada jove rebi el servei adequat i que cal treballar amb ‘la màxima lleialtat’ per no posar en risc les entitats d’acollida. L’entitat considera que la notificació de la Generalitat comporta una responsabilitat d’acollir joves ‘de forma arbitrària’ sense protegir els equips professionals ni els joves ja atesos.
A la nota que van rebre ahir les entitats hi diu que ‘totes les persones menors d’edat que els agents policials traslladin als centres hauran de ser acollides’. També indica que s’ha de procurar ‘la reubicació de les mateixes amb la màxima celeritat possible’.