Un simposi convida experts internacionals per a explicar experiències lingüístiques comparables a la catalana

  • La iniciativa, organitzada per Linguapax, sorgeix després de la polèmica oberta entorn al Manifest Koiné

VilaWeb

Redacció

23.11.2016 - 22:00

Linguapax ha organitzat aquest dijous i divendres a Barcelona el simposi internacional ‘Llengües i estatus. L’oficialitat importa?’, que reunirà experts de diversos països que han impulsat experiències plurals i comparables a l’entorn català, com Eslovènia, Finlàndia, Índia, Malta, Paraguai, Sud-àfrica i Suïssa. El simposi plantejarà com el marc legal i de polítiques lingüístiques pot contribuir a la protecció i promoció de les llengües pròpies, amb l’objectiu de ‘donar llum’ sobre realitats similars a la de Catalunya en el context mundial, segons que ha explicat a l’ACN la presidenta de Linguapax, Mònica Pereña.

La iniciativa sorgeix després de la polèmica oberta entorn al Manifest Koiné. Així, el debat sobre el tractament jurídic de les llengües en el país a l’entorn del Manifest Koiné, en què s’apuntava a l’oficialitat exclusiva del català en una Catalunya independent, va obrir una polèmica en la qual Linguapax no es va manifestar. “La nostra missió no és opinar sobre una situació concreta, sinó aportar informació per contrastar realitats d’altres països que ens poden servir per acumular coneixement.

En concret, en el simposi hi intervindran Markku Suksi de Finlàndia, per debatre sobre la influència al país del suec; Nicolas Schmitt de Suïssa, un país amb diverses llengües cooficials; Miguel Ángel Verón de Paraguai pel projecte de recuperació de les llengües indígenes; Matthias Brenzinger de Sud-àfrica, un país amb diverses llengües oficials, entre les quals, l’anglès; Ganesh Devy de l’Índia, també amb diverses llengües oficials; Albina Nećak Lük d’Eslovènia, un cas recent d’independència en què s’han replantejat la seva normativa lingüística; i Albert Borg i Thomas Pace pel cas de Malta, un país amb una doble oficialitat, la d’una llengua petita amb pocs parlants enfront a l’oficialitat de l’anglès.

Aquí en teniu el programa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor