23.03.2021 - 21:50
|
Actualització: 25.03.2021 - 12:21
Enguany, la diada de Sant Jordi s’escau en un dia feiner, divendres. Sembla que pot ser un bon dia si, com cada any (amb pandèmica i sense), el temps hi acompanya. A les poblacions costaneres i turístiques, aquesta situació al calendari permetrà d’allargar la diada tot el cap de setmana. En aquests indrets es parla del cap de setmana de Sant Jordi. En canvi, les llibreries barcelonines, sobretot, preveuen que els llibres per a regalar per Sant Jordi es compraran dies abans, per evitar aglomeracions. Pensen que les compres començaran passat Setmana Santa. Un Sant Jordi dilatat, llarg.
Els editors també s’han començat a moure. Com a exemple, els segells del Grup 62, que diuen que organitzen “petits Sant Jordi” a tot de ciutats del país. En general, llibreters i editors són optimistes, malgrat que saben que tot és molt voluble i que el 23 d’abril és tres setmanes després de Setmana Santa, quan els índexs de contagi poden tornar a créixer.
El Gremi de Llibreters, juntament amb el comitè del PROCICAT, han formulat diverses hipòtesis i fins pocs dies abans no se sabrà si les mesures seran les de les més optimistes o s’enduriran. Les variables són bàsicament tres: la cabuda dins les llibreries, la possibilitat de tenir una parada a fora, davant la llibreria, i l’opció de muntar “parades a llocs emblemàtics”, que voldria dir agrupar parades de llibreries i editorials repartides en alguns espais cèntrics de la ciutat.
El Sant Jordi de Casa Usher, una llibreria de barri a Barcelona
La llibretera Maria Fernández, de Casa Usher, una llibreria petita situada al barri de Sant Gervasi de Barcelona, enguany ha renunciat a la parada al centre de la ciutat, perquè sap que les parades de “llocs emblemàtics” correspondran a les llibreries que hi hagi més a prop. Així i tot, és optimista amb vista a Sant Jordi, malgrat la pandèmia. Hi hem parlat, perquè era una de les llibreteres crítiques amb l’organització del Sant Jordi d’estiu de l’any passat. La perspectiva que ens mostra, ara, és ben diferent.
Quines perspectives té la llibretera de Casa Usher per a Sant Jordi?: “Enguany la bona notícia és que el Gremi de Llibreters ha acordat què calia demanar a l’Ajuntament de Barcelona i al comitè del PROCICAT. La resposta arribarà justa, ja ho sabem, però en això ja no hi podem fer res. La nostra aspiració de màxims és que el dia de Sant Jordi ens permetin una cabuda del 50%. Això vol dir de sis a vuit persones dins la llibreria. I poder muntar la parada a fora, no davant mateix de la llibreria, una mica més avall, per a evitar aglomeracions, però al mateix carrer. Serà important per a fer barri i fer diada.”
I continua: “Esperem que passi com per Nadal. Les compres de Nadal es van avançar molt, van començar al novembre, en previsió de no poder-les fer més endavant. I vam fer la millor campanya de Nadal des que vam obrir, aquesta setmana fa sis anys. Penso que el Sant Jordi ja el començarem després de Setmana Santa i que creixerà uns quants dies abans. En canvi, per darrere, el cap de setmana del 24 i 25, no tindrem vendes, cosa que sí que passarà a les llibreries de fora de Barcelona. Crec que serà un bon Sant Jordi comptant tot el mes d’abril, semblant al del 2019; això sí, sense la parada al passeig de Gràcia que teníem cada any. I sóc optimista també, perquè aquest començament d’any ens ha anat molt bé. La sensació és que la gent llegeix més, que s’ha tornat a enganxar a la lectura.”
El Sant Jordi de Vitel·la, una llibreria de la Costa Brava
També hem parlat amb Gemma Garcia, propietària de la llibreria Vitel·la, amb seu a l’Escala i amb una altra llibreria, des de fa mig any, a Palafrugell. Pensa en un Sant Jordi ben diferent de les llibreries barcelonines, tot i que també restarà a mercè de les mesures decidies pel comitè del PROCICAT, és clar, i de la voluntat dels ajuntaments.
Explica: “Tot i que el panorama avui encara és molt incert, tenim bones expectatives, perquè Sant Jordi és un divendres i ens enganxa amb un cap de setmana en què la gent tindrà moltes ganes de sortir i pujar cap aquí. Pensem en un Sant Jordi positiu, sabent que encara falten molts dies i a la ràdio ja comencen a parlar d’una quarta onada. Als ajuntaments que ens corresponen [el de l’Escala i el de Palafrugell] encara no els hem demanat res en concret, tot esperant què digui el PROCICAT. Però la idea és de repetir el model que vam desplegar pel Sant Jordi d’estiu, que ens va anar molt bé.”
“Al Sant Jordi d’estiu, a l’Escala, on som l’única llibreria, vam muntar una parada a la platja, com cada any, molt més gran que mai, separada en dues parts, per controlar els fluxos de gent. I hi vam poder estar tot el dia. A Palafrugell, tot i que al juliol encara no hi havíem inaugurat la llibreria, també vam posar parada, però només ens van permetre d’estar-hi tres hores, de sis a nou del vespre. Això realment no surt a compte, perquè muntar una parada de llibres és una feinada.”
I continua: “Sovint Sant Jordi es mira des de la perspectiva barcelonina. Però nosaltres no tenim els mateixos problemes. A veure si saben diferenciar les realitats. També espero que, a causa de les restriccions –perquè tot i que som optimistes hi haurà restriccions– només es permeti de posar parada a llibreries i editorials. Les associacions, que posin la parada un altre dia. Nosaltres esperem poder muntar a fora tot el cap de setmana.” I acaba dient: “Tot i les restriccions, creiem que pot ser un bon Sant Jordi. La gent té nostàlgia d’aquesta diada i recorda amb tristesa que l’any passat no es va poder celebrar perquè estàvem confinats. Això fa pensar que hi ha ganes de Sant Jordi.”
Els ‘petits Sant Jordi’ del Grup 62
I els editors, com la preparen, la diada de Sant Jordi? Quines perspectives tenen? Coincideixen amb els llibreters? N’hem parlat amb Emili Rosales, director editorial del Grup 62, que engloba segells com ara Edicions 62, Proa, Columna i Empúries. La primera cosa que ens diu és que ho veuen amb optimisme: “Tal com han anat aquestes tres darreres setmanes, es confirma la recuperació de la venda de llibres i l’índex de lectura ha crescut. A més, enguany tenim novetats que tenen perspectives molt altes, dels quals hem fet tirades considerables, també per la demanda que n’han fet els llibreters.”
Continua Rosales: “Ja hem après que és difícil de fer plans, però en relació amb l’any passat ara la situació és molt diferent. Les llibreries són obertes i sembla que podran tenir parada al davant. Si la campanya de Nadal va ser bona, per què no ho ha de ser la de Sant Jordi, a l’abril? Constatem, això sí, un canvi d’hàbits en el consum de llibres. La gent no esperarà a concentrar-se al centre el dia de Sant Jordi, la venda no es farà en un sol dia. Es farà de manera més dispersa. Penso que abans de Sant Jordi hi haurà quinze dies molt bons, en què es faran molts actes a les llibreries, signatures, conferències… El 23 d’abril no hi haurà aglomeracions.”
I anuncia: “Aquest abril preparem ‘petits Sant Jordi’ repartits per la geografia catalana. De moment tenim confirmats els de Girona, Granollers i Vic. La tònica és escampar els actes en el calendari i en la geografia, a banda de les presentacions de llibres que fem cada dia arreu del territori.” I en què consistiran aquests ‘petits Sant Jordi’?: “Aplegarem tot de llibreries de la ciutat en un espai obert i hi tindrem els autors signant llibres. Podem confirmar que a Vic, aquest dissabte, 27 de març, hi tindrem autors amb premi (Maria Barbal, Gerard Quintana, Najat el Hachmi), que deixaran exemplars signats a diverses llibreries. A Girona, dissabte 17 d’abril al matí, diversos autors signaran a les llibreries 22, Empúries, Geli, les Voltes i Abacus (però encara no se sap on se situaran). I a Granollers, el dissabte 17 d’abril a la tarda, diversos autors signaran a la llibreria la Gralla.”