21.02.2024 - 21:40
No és diplomàtic. No és economista. Tampoc no s’ha distingit mai com a persona gaire interessada en els afers internacionals. Però ahir Ximo Puig es va estrenar com a ambaixador d’Espanya davant l’OCDE, amb seu a París, una de les destinacions més cobejades de la carrera diplomàtica.
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic és una institució internacional fundada per ajudar en l’administració del pla Marshall, després de la Segona Guerra Mundial. Reuneix trenta-vuit països desenvolupats econòmicament i democràtics, especialment del primer món. L’organització permet que els governs comparin experiències en polítiques econòmiques i cerquin respostes als problemes comuns, i és una font molt prestigiosa de dades i indicadors econòmics i socials.
La seu de l’organització és a París, al Château de la Muette, que l’OCDE va adquirir a la família Rothschild. Per aquesta raó la gran majoria dels ambaixadors davant l’organització resideixen a París. En concret, l’ambaixada espanyola davant l’OCDE és a l’avinguda Marceau, 22, a tocar de l’ambaixada espanyola a França, una de les més grans i més ben dotades del món.
El càrrec d’ambaixador davant l’OCDE ha estat motiu de polèmiques en el decurs del temps perquè l’han ocupat personalitats polítiques que hi troben un retir daurat. El cas més escandalós va ser el de l’ex-ministre d’Educació José Ignacio Wert, que va desfermar una gran polèmica per la despesa que va fer als jardins.
De fet, com a ambaixador davant l’OCDE, Ximo Puig gaudirà de l’ús d’un pis de quatre-cents metres quadrats a l’avinguda Foch, una de les zones més exclusives de la capital francesa, amb dues persones de servei i cotxe oficial amb xofer a la seva disposició permanent.
Quant al sou, no és públic, però superarà de llarg els 82.000 euros que cobrava com a president de la Generalitat.
Oficialment, el sou bàsic és inferior a aquesta quantitat –60.000 euros–, però els ambaixadors tenen nombrosos complements que fan referència a aspectes com ara el cost de la vida de la ciutat on s’allotgen i la distància respecte de casa seva, per exemple. I aquests conceptes augmenten molt notablement el sou original.
Per establir una comparació, diverses fonts han calculat el sou de Miquel Iceta com a ambaixador davant la UNESCO, també amb seu a París, i han conclòs que voreja els 140.000 euros bruts l’any, xifra que –si és la mateixa– gairebé doblaria el sou que Puig tenia com a president de la Generalitat. De fet, el seu antecessor com a ambaixador davant l’OCDE, Manuel María Escudero, també socialista, va cobrar l’any 2021 (darrer any del qual es tenen dades oficials) 151.600 euros.
Com a senador, Ximo Puig cobrava 67.534 euros, perquè era president de la Comissió de Pressupost i rebia una quantitat extra.