10.11.2016 - 02:00
|
Actualització: 10.11.2016 - 10:05
En una nit de lluna plena un home intenta passar un nen, encara un nadó, per sota un filat. Formen part d’un grup de refugiats sirians que s’han passat hores amagats al límit de la frontera hongaresa i ara, a boca de nit, miren de trobar un punt per travessar-la. Aquesta imatge, captada en plena nit amb l’obturador de la càmera ben obert, és obra de Warren Richardson i va guanyar el premi World Press a la millor fotografia de l’any. Aquesta imatge i 154 més es poden veure fins l’11 de desembre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, en l’exhibició que el prestigiós premi de fotoperiodisme hi fa cada any.
El Word Press Photo, que ja es va poder veure a Perpinyà el mes de setembre passat, dins el festival Visa pour l’Image, ens ofereix un repàs dels temes més destacats de l’any en imatges. Hi trobem infants entomant la pluja en un camp de refugiats serbi, immigrants embolicats en mantes tèrmiques a la costa italiana, cossos ensangonats després d’un bombardament en una ciutat siriana o un metge atenent un combatent d’Estat Islàmic de setze anys. L’exposició, que enguany té per lema ‘Veure i entendre’, vol obrir el debat sobre el valor i els desafiaments del fotoperiodisme.
Però les fotografies premiades no se centren solament en temes d’actualitat, ans ens descobreixen més realitats amb sèries fotogràfiques i categories dedicades al retrat, la vida quotidiana, projectes a llarg termini, la natura o els esports. Hi descobrim que el comerç il·legal d’ivori serveix per a finançar les milícies rebels del continent africà, la quotidianitat dels tiroteigs als barris de faveles de Rio de Janeiro o la vida dedicada al culte al líder a Corea del Nord. També són colpidores les imatges de les dimensions d’una balena nounada, els retrats que expliquen les dures condicions de treball en una mina d’or Burkina Faso o la potència d’un volcà en erupció.
Matic Zorman. 'Gent'. Nens refugiats tapats amb plàstics s'aixopluguen mentre esperen torn per registrar-se en un camp serbi.
Warren Richardson. Premi World Press Photo a la fotografia de l’any. Un nadó és lliurat a través d'un filat de pues a un refugiat sirià que ha aconseguit creuar la frontera de Sèrbia a Hongria.
Sergio Tapiro. Natura. El volcà de Colima, un dels més actius de Mèxic, entra en erupció i expulsa roques, llamps i lava.
Anuar Patjane Floriuk. Natura. Una balena geperuda i la seva cria neden envoltades de submarinistes a la costa mexicana del Pacífic.
Abd Doumany. Temes d’actualitat. Degut als bombardejos constants i al setge de les forces governamentals, l'atenció mèdica en algunes ciutats sirianes s’ha deteriorat i els hospitals tenen problemes per atendre els ferits.
Christian Bobst. Esports. La lluita lliure és l'esport més popular al Senegal, amb unes arrels que es remunten en la preparació que seguien els guerrers. Actualment, els lluitadors són estrelles nacionals amb un gran poder adquisitiu.
Francesco Zizola. Tems contemporanis. Ja fa anys que refugiats d’arreu creuen l'estret entre Líbia i Itàlia a bord d'embarcacions no aptes per a la navegació. A més, aquest trajecte és més llarg i perillós que en altres punts d'entrada a Europa.
Mauricio Lima. Actualitat. Un metge atén un combatent de 16 anys d’Estat Islàmic en una regió del Kurdistan Sirià.
Brent Stirton. Natura. El comerç il•legal d’ivori sovint serveix per finançar a diverses milícies rebels del continent africà.
David Guttenfelder. Projectes a llarg termini. Durant seixant anys Corea del Nord ha estat una de les nacions més aïllades i reservades del món i s'ha desenvolupat un culte als líders suprems’, tots ells pertanyents a la família Kim.
Sebastián Liste. Vida quotidiana. Els tirotejos per part de la policia a les faveles de Rio de Janeiro són tan habituals i poques vegades es denuncien.
Matjaz Krivic. Gent. Arzuma té 28 anys i treballa en una mina d’or a Burkina Faso a 20 metres sota terra. Els miners africans, a més de tenir una feina esgotadora, inhalen pols contínuament.
Zohreh Saberi. Vida quotidiana. Raheleh, una noia iraniana cega de naixement, explora el món a través dels sentits: tot i que no coneix els colors, pot sentir la llum i la foscor, i descobreix l’entorn mitjançant el tacte, l’oïda i l’olfacte.