Un professor demana que s’investiguen suposats plagis en la tesi de Francisco Camps i este es querellarà per injúries

  • El professor universitari Jorge Urdánoz ha llançat, a través de la plataforma Cange.org, una campanya de recollida de firmes perquè la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Conselleria d'Educació i el Ministeri d'Educació investiguen la tesi de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps per suposats "plagis". Per part seua, Camps ha negat esta acusació, ha qualificat d'"absurd" algun dels arguments utilitzats i ha anunciat que ja prepara una querella per injúries i calúmnies.

VilaWeb

Redacció

04.10.2016 - 18:15

VALÈNCIA, 4 (EUROPA PRESS)

El professor universitari Jorge Urdánoz ha llançat, a través de la plataforma Cange.org, una campanya de recollida de firmes perquè la Universitat Miguel Hernández d’Elx, la Conselleria d’Educació i el Ministeri d’Educació investiguen la tesi de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps per suposats “plagis”. Per part seua, Camps ha negat esta acusació, ha qualificat d'”absurd” algun dels arguments utilitzats i ha anunciat que ja prepara una querella per injúries i calúmnies.

Segons explica Change.org en un comunicat, el professor de la Universitat Pública de Navarra Jorge Urdánoz “va aconseguir primer que la tesi de Francisco Camps deixara de ser ‘secreta’ i poguera ser consultada i ara ha analitzat les 697 pàgines de ‘Propostes per a la reforma del sistema electoral’, i ha detectat fins a set tipus de suposats plagis: al director de la seua tesis, a un membre del Tribunal que va jutjar la tesi, a altres autors, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), al Tribunal Constitucional, al Parlament Europeu i a si mateix”.

Per esta raó, ha iniciat una campanya de recollida de signatures en esta plataforma –que ha rebut més de 50.000 adhesions en menys de 24 hores i ara mateix té ja més de 64.000 suports– per a demanar que s’investigue esta tesi.

Urdánoz ha analitzat, en una presentació de 66 pàgines, els possibles casos de “plagi” en els que incorre la tesi de Francisco Camps. Este informe pot ser consultat des del bloc del propi professor, ’20 destellos’.

“El 5 de desembre de 2011, quatre mesos i mig després de la seua dimissió com a president de la Comunitat Valenciana, el senyor Francisco Camps ha presentat a la Universitat d’Elx una tesi de 697 pàgines gràcies a la qual va obtenir el títol de Doctor. Portava treballant en la tesi des de principis del 2010, el que implica que la va elaborar en uns 23 mesos. Un mèrit probablement inigualat que potser constituïsca algun tipus de rècord, ja que per a la resta dels mortals la mitjana de temps invertit en la realització d’una tesi doctoral és de sis any i mig”, critica Urdánoz en la seua petició.

I afegix: “Tot i això, el senyor Camps va fer el més estrany que puga concebre’s en un Doctor: va ordenar a la Universitat d’Elx que ningú poguera accedir al seu tesi doctoral. Es va convertir en un llibre que ningú pot llegir, un llibre mort… assassinat per la pròpia voluntat del seu autor”.

Després d’analitzar la tesi de Camps, el professor, especialitzat en Sistemes Electorals, “sol·licita a la Universitat d’Elx, a la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana i al Ministeri d’Educació la revisió d’ofici de la concessió del títol de doctor a Camps a través d’una Comissió d’Investigació independent”.

Per la seua banda, Francisco Camps ha fet públic un comunicat –difós pel Consell Jurídic Consultiu, del qual forma part, i el president del qual, Vicente Garrido, va dirigir la tesi– en què explica que este estudi “consta de 697 pàgines, en les quals es recullen 780 cites i el nombre de tasques, monografies, consultats per a l’elaboració de la tesi és de 74 i hi ha citats 79 articles publicats en revistes especialitzades i fins i tot en mitjans d’informació, entre les quals, per cert, hi ha algun del senyor Urdánoz”.

“TRÀMITS REGLAMENTÀRIAMENT ESTABLERTS”

Recorda que la lectura es va realitzar el passat 12 de febrer de 2012 a la Universitat Miguel Hernández i no ha estat autoritzada la seua consulta perquè era la seua intenció publicar-la i així se li va comunicar a la institució acadèmica el 19 de gener de 2012. Alhora, apunta que “l’esmentada tesis va continuar els tràmits reglamentàriament establits i han estat informada per diversos doctors i es va donar bona compte en els mitjans de comunicació que les tesis estava a disposició de quants volgueren consultar-la amb anterioritat a la seua lectura, que ha estat àmpliament difosa pels mitjans informatius”.

També precisa que es va comunicar a la Universitat Miguel Hernández que, oportunament i quan es dispose la publicació, s’autoritzaria perquè es consulte l’exemplar de la tesi doctoral dipositat en la Biblioteca de la Universitat.

El mes de març del 2016, prosseguix l’expresident, va ser publicada per la Universitat Catòlica de València la Monografia ‘El Sistema electoral proporcional i el majoritari: votar a una llista, votar a un candidat’ de la tesi doctoral, a la qual es van unir les taules que reflectixen l’aplicació pràctica de la proposta de sistema electoral recollida en esta tesi. Per esta raó, i complint amb el compromís adquirit, amb data 30 de març de 2016 es va autoritzar a la Universitat Miguel Hernández la consulta en sala de la tesi doctoral.

En este punt, Camps recorda que Urdánoz es va presentar com expert en Dret Electoral i ha resultat ser un antic diputat autonòmic del Partit Socialista. “I a la vista de l’informe, esgrimit de manera pública i notòria a través de les xarxes socials i que he tingut ocasió de llegir, ja s’està preparant la querella per injúries i calúmnies contra el senyor Urdánoz”, avança l’excap del Consell.

Afegix que el que el professor cita com a plagis en el seu informe, “no són tals, sinó que en cada text que ha remarcat s’inclou a peu de pàgina la cita corresponent”. Considera a més “absurd dir que es plagia el BOE, quan el que es fa és glossar textos legislatius publicats, lògicament, en ell, i el mateix cap dir respecte al Tribunal Constitucional, quan s’invoquen sentències de l’esmentat Tribunal”.

“És paradoxal que, fins i tot, incloga com a plagi cites sobre textos del propi autor del treball, quan clarament al començament de cadascuna d’estes idees es remarca perquè es torna a portar a col·lació en el mateix text de la tesi”, raona Camps.

En la mateixa línia, defensa que les cites a tasques d’investigació, a articles d’opinió, a propostes parlamentàries, a sentències de Tribunals, a textos legislatius i fins i tot a informes d’àmbit supranacionals, “són d’obligat ús en una tesi d’estes característiques, perquè si no estaríem davant d’un treball sustentat en una entelèquia purament personal”.

“Amb esta tesi doctoral propose un sistema electoral majoritari per al nostre país, diferent al qual ara mateix està en vigor. Qualsevol persona que vullga llegir la tesi doctoral la té a la seua disposició a la Universitat Miguel Hernández i a més a més està publicada per la Universitat Catòlica San Vicente Mártir i a la venda, de manera que l’accés a la mateixa és universal”, conclou.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor