Un periodista de diario.es dubta que Santamaría no conegués l’operació Catalunya

  • Desconeix si des de Vicepresidència "van mirar cap a un altre costat o ho van impulsar"

VilaWeb
Redacció
13.06.2017 - 19:12

Desconeix si des de Vicepresidència “van mirar cap a un altre costat o ho van impulsar”

BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)

El periodista de diario.es Pedro Águeda ha posat en dubte aquest dimarts que la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, no sabés de l’existència de la denominada operació Catalunya, ja que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) penja de la seva cartera.

“El centre nacional d’intel·ligència és un servei respectat i ben valorat per altres serveis d’intel·ligència, i seria molt d’estranyar que no sabés ben bé què estava fent aquest grup de policies”, ha dit Águeda que ha comparegut aquest dimarts en la comissió sobre l’operació Catalunya del Parlament en qualitat d’expert.

Ha insistit que la vicepresidenta despatxa amb el director del CNI dues vegades per setmana: “El CNI està a càrrec de la vicepresidenta, no sé si van mirar a un altre costat o si l’ha impulsat”, ha explicat i ha recordat que un dels comissaris implicats de l’òrgan de policia que va dirigir l’operació Catalunya d’investigació a polítics sobiranistes catalans, José Manuel Villarejo, actuava com a policia patriòtic, però que li costa creure que ningú més en sabés res.

Águeda ha assegurat que es tracta d’un òrgan policial que “s’extralimitava en les funcions atribuïdes als cossos i forces de seguretat de l’Estat” perquè operava sense donar part a instàncies judicials –cosa que és il·legal– i, a més, tapava els seus treballs sota el concepte d”intel·ligència’ quan l’únic cos que utilitza aquesta denominació és el CNI i no Assumptes Interns, que era l’òrgan policial al qual pertanyien.

Ha recordat que des del Ministeri de l’Interior es té constància que el cap d’Assumptes Interns va viatjar prop d’una vintena de vegades a Catalunya, quan és una comunitat amb gran part de les seves competències de seguretat cedides a la Generalitat a través dels Mossos d’Esquadra: “Sembla impossible que dediqui tant temps a Catalunya. Com si tots els policies que hi ha allà fossin corruptes”.

Ha explicat que el perfil dels agents d’aquest grup és el d’un policia que va entrar en el Cos “en les raneres del franquisme, que ha passat pel servei d’informació, que ha tingut accés a fons reservats i a molta d’altra informació”, també a material sonor i visual, i que ara estan jubilats.

Preguntat per si creu que la Fiscalia hauria d’actuar d’ofici en l’operació Catalunya, ha dit que va tenir l’oportunitat de preguntar-l’hi al Fiscal General de l’Estat José Manuel Maza, qui li va posar com a justificació per fer-ho que en l’enregistrament entre el llavors ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i el llavors director de l’Oficina Antifrau Catalana (OAC) Daniel de Alfonso, el ministre li va dir ‘això la fiscalia t’ho afina’, en referència a obrir investigacions.

“Li vaig preguntar si havia donat instruccions als fiscals per investigar, i la seva resposta va ser que són indicis. Després va nomenar a Moix fiscal anticorrupció”, ha afegit en referència al fiscal (ja dimitit després de revelar-se) que podria formar part d’una societat offshore a Panamà.

Després de la compareixença d’Águeda, ha estat el torn del catedràtic de dret penal Joan Queralt que també s’ha referit a l’enregistrament, que considera que sí hauria d’enregistrar-se tot el que passa en els despatxos de cossos de seguretat de l’Estat, però ha recordat que el director de l’OAC “no depenen ni del Govern espanyol ni del Govern, sinó que és un comissionat del Parlament” i només respon davant ell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor