Un passeig de quatre segles per l’evolució del paisatge a l’Espai Thyssen

  • El museu de Sant Feliu de Guíxols presenta l’exposició 'Natura en evolució. De Van Goyen a Pissarro i Sacharoff'

VilaWeb

Redacció

14.06.2018 - 17:00
Actualització: 14.06.2018 - 17:06

L’Espai Thyssen de Sant Feliu de Guíxols acaba d’estrenar ‘Natura en evolució. De Van Goyen a Pissarro i Sacharoff‘, la setena exposició temporal que acull l’espai del monestir. La mostra fa un recorregut pel paisatge al llarg de quatre-cents anys de la mà d’artistes europeus, americans i catalans. Els autors de la col·lecció Carmen Thyssen, especialitzada en pintura catalana dels segles XIX i XX, també hi tenen un pes molt destacat: 18 de les 57 obres que es presenten han estat creades per ells.

A les vuit sales, el visitant pot copsar l’evolució del paisatge de la mà de pintors d’estils i períodes ben diferents. La mostra vol proposar una experiència sensorial i sensitiva a partir de formes molt diverses d’interpretar i mostrar l’entorn i el seu vincle amb l’ésser humà. La natura dominada, la colonitzada i la sublim són els tres tipus de paisatges que es troben en aquesta mostra.

L’exposició arrenca amb Paisatge fluvial amb transbordador i cabanyes, una obra del pintor holandès Van Goyen de mitjan segle XVII. És un dels principals representants del segle d’or del paisatgisme holandès. Aquí, s’hi veu una percepció de la natura afable, d’indrets identificables i fins i tot amb testimonis de la història. És el cas de les ruïnes grecoromanes que apareixen a Paisatge amb ruïna, port i soldats atribuït a Rosa Salvatore.

I de la pintura realista es passa a nous corrents, com ara l’impressionisme, amb Pissarro com a principal exemple. A El camp de cols, Pointose aporta una visió més analítica i científica en aspectes com l’impacte de la llum. Seguidament, arriben les avantguardes amb les noves interpretacions de la natura amb obres com Paimpol de Paul Signac o La petita palmera de Raoul Dufy .

L’última part inclou una selecció d’obres del segle XX que mostren la pintura de paisatge catalana d’aquest període, amb noms com ara Gabriel Amat, Josep Puigdengolas, Laureà Barrau o Eliseu Meifrèn, entre més. L’evolució de l’escena paisatgística catalana es pot apreciar amb la plasmació de la mar: primer es tracta com un entorn de treball, la pesca i els mariners, per després esdevenir un espai de gaudi i vacances. L’última sala és un homenatge a la pintora russa Olga Sacharoff que a partir del 1940 es va instal·lar a Barcelona. L’obra protagonista de l’espai és La colla, de grans dimensions i cedida pel Museu Nacional d’Art de Catalunya. Plasma una trobada social on hi ha representats alguns dels pintors que formen part de la col·lecció Thyssen.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor