06.04.2017 - 22:00
|
Actualització: 07.04.2017 - 20:19
El Parlament de Catalunya va reprovar ahir el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3. La moció és insòlita i preocupant per diversos motius.
El primer és de caràcter formal. Reprovar una persona contractada per la Generalitat o per alguna de les empreses de la institució és lícit i forma part de les atribucions d’un parlament, però és molt estrany que en un país democràtic un parlament reprove una persona fins i tot abans de començar a treballar. Reprovar un directiu d’una empresa pública perquè fa alguna cosa mal feta entra dins les competències del legislatiu, en la funció de control. Reprovar algú d’entrada i sense haver-hi fets reprovables que ho justifiquen no ho és.
És més preocupant encara la incoherència procedimental. Va ser el parlament que va dissenyar la gestió i el sistema d’elecció del director de TV3 –cosa, tot s’ha de dir, que es va fer quan el grup polític que provoca la reprovació formava part del govern. D’ençà que es va implantar aquest sistema tots els directors de TV3 han estat nomenats de la mateixa manera. Si ara es considera que el sistema no és adequat, que el parlament en dissenye un altre. Té prou vots per a fer-ho, com es va veure ahir. Però no té gens ni mica de coherència que el sistema siga vàlid o no ho siga segons el candidat. Si el parlament vol nomenar directament el director de TV3, sempre, que ho diga. Com a mètode, podrà agradar més o menys, però serà perfectament legítim.
Però per damunt de tot hi ha el fet que es tracta de la reprovació parlamentària d’un periodista pel seu pensament. Ahir tots els grups van coincidir a dir que la trajectòria professional de Sanchis no es discuteix. Si tampoc no se’n pot discutir l’actuació al capdavant de TV3, per manca de temps, aleshores què es reprova? Doncs ni més ni menys que les seues idees. És tan tenebrós com això. Es reprova allò que un periodista en el transcurs de la seua vida professional ha pensat, ha dit o ha escrit. I això, com a ciutadà però sobretot com a periodista, jo no ho puc acceptar de cap manera. Oimés tenint en compte les meues conegudes discrepàncies amb ell. Per això ho dic de manera pública, perquè no vull que ningú es pense que sóc còmplice per silenci d’una maniobra tan indigna. Un país en què el parlament es creu amb el dret a reprovar les idees –no els actes, sinó les idees– d’un periodista és massa lluny del meu ideal.
Finalment, i això ja no compta per a tots, vénen mesos molt complicats. Mesos en què l’estat espanyol posarà TV3 en el punt de mira de la repressió, com sap tothom. I em pregunte de quina manera alguns dels qui ahir van reprovar el director de TV3 li podran demanar que desobeesca el Constitucional i siga fidel al Parlament de Catalunya. Tenint en compte que l’han deixat sense argument de defensa, que era dir que ell es deu per damunt de tot a les decisions del parlament.
[Bon Dia] –Ahir tothom es va sorprendre per la notícia que Renfe havia perdut la marca AVE a Europa per la insistència a presentar la documentació només en castellà. Em sembla que és un bon dia per a repassar aquesta notícia del dia en què Espanya no es va afegir a la nova Oficina Europea de Patents perquè exigia que treballés en castellà. Hi ha uns vídeos il·lustratius amb un debat entre Ramon Tremosa i uns diputats espanyols, sobre el nacionalisme econòmic, que avui és encara més interessant que aleshores.
–Aquesta setmana fa vint-i-cinc anys del començament del setge de Sarajevo. Aquell episodi terrible va significar un colp molt dur en la consciència d’Europa i va anar seguit d’un dolor especial des del nostre país. Finalment Sarajevo va trencar el setge i Bòsnia esdevingué un país independent. Però les coses no es pot dir que hi vagen gaire bé, tal com ens explicava fa unes setmanes Xavier Montanyà en aquesta sèrie especial de VilaWeb: ‘Bòsnia, sobreviure a la pau‘.
–ETA ha anunciat en un comunicat emès aquesta matinada que ja és una ‘organització desarmada’ i que totes les seues armes resten sota control de la societat civil que dissabte les lliurarà a l’estat francès.