06.06.2017 - 05:01
El maig del 2000 l’Institut Clay de Matemàtiques va escollir una llista de set problemes i els va batejar com «els problemes del mil·lenni». Trobar la solució a aquests problemes és un dels objectius del món de les matemàtiques actualment i, a més, té un al·licient afegit: un premi d’un milió de dòlars. El número de primavera de la revista Mètode, Els problemes del mil·lenni, ens endinsa en alguns d’aquests reptes i ens anima a conèixer la resta.
L’encarregat de coordinar aquest monogràfic és Sergio Segura de León, llicenciat i doctor en Matemàtiques per la Universitat de València. El número reuneix les signatures de Pilar Bayer, Xavier Mora, Vicente Muñoz i María Teresa Lozano. A més, trobem una entrevista a Louis Nirenberg, professor de matemàtiques de la Universitat de Nova York i premi Abel 2015. Tot això acompanyat de les fotografies d’Ana Yturralde, la responsable de reflectir el repte al qual s’enfronten els matemàtics davant enigmes encara per resoldre.
Del laboratori als tribunals
El número 93 de Mètode inclou també una entrevista a Maria Blasco, directora del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, i una conversa amb Jean Bricmont i Richard Dawkins. També s’hi troba l’article «Del laboratori als tribunals», on Cristina Junyent vincula la biologia molecular amb la genètica forense. A més, Jordi Miralda fa una revisió crítica sobre l’obra lul·liana, i viatgem amb Enric Marco, Julián Blanco i José Luis Gasent a l’infern del sol.
La revista recull també un article de Guillermo Mateu, Lucas Monzani i Roger Muñoz sobre el paper del cervell en les decisions financeres, i una tribuna de Rafael Crespo, vicerector d’Estudis de Postgrau de la Universitat de València i llicenciat i doctor en Matemàtiques per la mateixa institució, que ens recorda la idoneïtat d’aquest número tot coincidint amb el cinquanta aniversari de la creació dels estudis de matemàtiques a València.