Un novembre no tan negatiu com els mesos anteriors

  • El ritme de baixada de les noves comandes s’ha moderat a la zona euro i també hi ha menys problemes de subministrament a la indústria · Això no impedeix que les previsions de l’OCDE pintin de negre el 2023 per a tota la regió

Jordi Goula
23.11.2022 - 19:50
VilaWeb

Entre ahir i avui tenim dos punts de referència importants més sobre la situació de l’economia. El primer es refereix a l’any vinent i continua pintant les coses negres per a Europa. Són les previsions de l’OCDE que es van presentar ahir. El segon és l’avançament de l’informe dels directors de compres sobre el mes de novembre (PMI), centrat en la zona euro. Malgrat que conté dades desfavorables, sembla que alguns dels aspectes negatius que arrosseguem de molts mesos ençà s’han atenuat una mica aquest mes. D’alguna manera –diria amb la boca petita–, és un punt esperançador dins la foscor.

Segons l’OCDE, en l’exercici vinent, Europa s’endurà la part pitjor de les crisis dins la geografia mundial, per culpa de l’energia; però l’estat espanyol, malgrat estar envoltat de països que entraran en recessió, com Alemanya i el Regne Unit, creixerà més que la mitjana, tot i que el 2023 serà el seu pitjor exercici. El fet potser més preocupant és que el 2024 la inflació continuarà essent elevada, si bé per sota dels nivells actuals. El cap en funcions de l’OCDE, Álvaro Santos, destacava en la presentació: “El nostre escenari central no és una recessió global, sinó una desacceleració significativa del creixement de l’economia mundial el 2023, a més d’una inflació encara alta, tot i que decreixent, a molts països.”

Quant a l’estat espanyol, torna a rebaixar el creixement de l’any vinent –i augmenta lleugerament el del present– i deixa la projecció en un 1,3% el 2023 i un 1,7% el 2024, després del 4,7% previst per al 2022. Els motius de la reducció no són nous. Diu que l’alta inflació limitarà el poder adquisitiu de les famílies, però els estalvis acumulats durant la pandèmia sostindran una mica el consum. Considera que el deteriorament de les perspectives de la demanda i l’augment dels costs de finançament fan preveure que la inversió privada continuarà essent escassa. I, finalment, que la desacceleració a casa dels socis comercials més importants farà efecte en les exportacions. Quant als preus, espera que la inflació arribi a un màxim del 8,6% enguany, però preveu que baixi al 4,8% el 2023 i el 2024.

I, de passada, recorda al govern espanyol que les mesures fiscals destinades a protegir les famílies i les empreses de la pujada dels preus de l’energia s’han de revisar periòdicament per garantir que són justificades i comprovar que es continuen centrant en els més vulnerables i alhora són compatibles amb els objectius de les polítiques fiscals i ambientals. Així mateix, li recorda que fer un ús oportú i eficaç dels fons del Pla de Recuperació per a Europa serà essencial per a donar suport a la inversió, impulsar la productivitat a llarg termini i reeixir en la transició ecològica. D’això en tinc dubtes… Amb aquestes línies, l’OCDE resumeix, a grans trets, l’anàlisi que fa de l’economia de l’estat espanyol per a l’any vinent.

No deixem de banda que fa sis mesos tan solament la previsió sobre el creixement del 2023 era del 2,2%. La retallada és substancial i la fita és molt inferior a la que manté el govern espanyol en el pressupost, que es basa en el 2,1%. El govern de Sánchez ha reaccionat ràpidament a les noves xifres i ha valorat positivament el fet que per a l’any vinent, l’OCDE digui que el creixement econòmic espanyol (1,3%) continuarà superant la mitjana de la zona euro (0,5%) i de les economies principals: Alemanya (-0,3%), França (0,6%) i Itàlia (0,2%). No cal dir que és una reacció una mica infantil. Al capdavall, tots rebrem una patacada forta, i sí, l’espanyola sembla que no serà tan contundent, però l’executiu no diu, en canvi, que el matalàs que ha d’amortir el cop és molt més prim a l’estat espanyol que no en uns altres indrets.

Però, pas a pas. Abans del 2023 hem d’acabar el 2022. I avui hem sabut les primeres estimacions de l’evolució econòmica per al mes de novembre, que han presentat els directors de compres (PMI i S&P). I ens diuen, d’entrada, que l’activitat empresarial de la zona euro, en conjunt, continua caient al novembre per cinquè mes consecutiu. Tot i que el ritme de declivi és accelerat, sembla que la intensitat de la desacceleració s’ha moderat. Això és a causa d’un ritme de caiguda menor de les noves comandes, menys problemes de subministrament i un lleuger augment de la confiança empresarial respecte dels dotze mesos vinents. No obstant això, tenint en compte les dades històriques, el sentiment empresarial continua essent pessimista, perquè la demanda disminueix a un ritme encara important i, entre més coses, fa retrocedir el creixement de l’ocupació al novembre.

El report indica que un dels “avantatges” de tenir avui una conjuntura presidida per una demanda menor i un alleujament de les dificultats de subministrament és que les pressions dels preus s’atenuen, especialment en el sector manufacturer. Això ho corrobora el fet que el costs que han de suportar les empreses creixen al ritme més lent dels darrers catorze mesos, cosa que hauria de permetre que la inflació dels preus de venda es moderés, malgrat que les taxes d’inflació continuen essent altes.

L’avanç de l’informe PMI és una mica menys negatiu que aquests darrers mesos. I això, tal com va tot, ho hem de valorar com a una notícia esperançadora. Potser el punt més encoratjador del report és que les dificultats a les cadenes de subministrament sembla que es van amorosint: el comportament dels proveïdors fins i tot millora a Alemanya, principal centre industrial de la regió i motor de tota la zona.

En definitiva, encarem l’últim mes de l’any amb un pendent una mica més suau que els mesos anteriors. Tot apunta, doncs, a una situació menys negativa… que no vol dir que sigui, ni de bon tros, positiva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor