Un nou tractament millora la supervivència de pacients amb càncer d’ovari

  • Es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món i és la cinquena causa de mort per càncer en la dona a Europa

VilaWeb
29.09.2019 - 08:35
Actualització: 29.09.2019 - 10:28

Un estudi internacional dirigit pel Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari ha demostrat que administrar niraparib després de la quimioteràpia convencional en pacients recentment diagnosticades en estat avançat en millora la supervivència i redueix gairebé d’un 40% el perill de recaiguda i de mort.

La investigació, presentada al Congrés Anual de la Societat Europea de Medicina Oncològica (ESMO) de Barcelona, ha estat dirigida pel codirector del Departament d’Oncologia de la Clínica Universitat de Navarra i president del Grup Espanyol d’Investigació en Càncer d’Ovari (GEICO), Antonio González Martín.

‘En aquest estudi hem avaluat els beneficis d’utilitzar niraparib després del tractament estàndard de càncer d’ovari basat en quimioteràpia. Amb aquest nou abordament terapèutic hem observat una millora significativa de la supervivència de les pacients i una reducció de gairebé un 40% del seu perill de recaiguda’, ha explicat González, que ha publicat el seu treball en la revista The New England Journal of Medicine.

El càncer d’ovari es diagnostica cada any a unes 205.000 dones al món i és la cinquena causa de mort per càncer en la dona a Europa. Segons González, generalment es diagnostica entre els 45 anys i els 75, encara que hi ha un nombre significatiu de pacients a partir dels 30 anys. És el tumor ginecològic més mortífer perquè la majoria de les pacients són diagnosticades en una fase avançada, car no hi ha tècniques de diagnòstic precoç. A més, un 80% de les diagnosticades en aquest estat recauen després del tractament amb cirurgia i quimioteràpia.

‘Aquesta investigació sorgeix de la necessitat de cercar noves estratègies i teràpies alternatives que augmentin la supervivència de les pacients amb aquesta malaltia’, ha aclarit l’oncòleg.

L’estudi ha analitzat 733 pacients recentment diagnosticades amb càncer avançat d’ovari i l’assaig clínic en fase III es va fer en 181 centres internacionals, coordinats pel GEICO, que al seu torn forma part de la Xarxa Europea de Grups Cooperatius per a Assajos Ginecològics Oncològics (ENGOT, en les seves sigles en anglès), associacions de les quals González Martín és també president.

El treball va consistir a afegir niraparib després del tractament convencional de quimioteràpia. Niraparib és un potent fàrmac inhibidor de PARP (un enzim implicat en la reparació de l’ADN i la mort cel·lular) que s’utilitza com a teràpia de manteniment en dones amb recaiguda de càncer d’ovari, tinguin mutat el gen BRCA o no (associat al perill de patir d’aquesta malaltia).

Al seu torn, els investigadors van estudiar l’efecte d’aquest tractament en pacients amb un defecte en la reparació de l’ADN anomenat deficiència de la recombinació homòloga (HRD). En les pacients que sí que van mostrar aquesta deficiència (la meitat de les dones de l’estudi), el benefici del tractament va ser encara més alt i va aconseguir una reducció del perill de recaiguda o progressió de la malaltia d’un 57%.

L’estudi, finançat per TESARO, una companyia pertanyent a la farmacèutica GlaxoSmitheKline (GSK), ‘suggereix de considerar niraparib com una primera opció de tractament per a pacients amb càncer d’ovari avançat després de completar amb èxit la quimioteràpia de primera línia’, ha resumit González.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor