Un nou test epigenètic permet identificar tumors d’origen desconegut

  • El director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), Manel Esteller, ha fet públics els resultats d'Epicur, el primer test de diagnòstic epigenètic per a pacients amb càncer d'origen desconegut, ha informat l'institut en un comunicat.

VilaWeb
Redacció
27.08.2016 - 09:56

BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)

El director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), Manel Esteller, ha fet públics els resultats d’Epicur, el primer test de diagnòstic epigenètic per a pacients amb càncer d’origen desconegut, ha informat l’institut en un comunicat.

La investigació ‘Epigenetic profiling to classify cup: a multicentre, retrospective analysis’, publicada en la revista ‘Lancet Oncology’, va ser feta a partir de l’estudi de marcadors de metilació de l’ADN de 38 tipus de tumor i les seves corresponents metàstasis amb un banc de 10.500 mostres, de manera que es converteix en l’estudi amb major nombre de casos que s’ha desenvolupat en la literatura mèdica en aquest camp.

El resultat del test proporciona una informació diagnòstica complementària a altres proves –anatomia patològica, diagnòstic per la imatge, entre d’altres– realitzades amb tècniques convencionals que permeten diagnosticar únicament el 25% del càncer, mentre que l’eina desenvolupada supera el 87% del diagnòstic.

Esteller ha remarcat que “disposar del perfil epigenètic permet a l’oncòleg escollir un fàrmac al qual el tumor sigui sensible i, per tant, es millora el pronòstic i la supervivència d’aquests pacients”.

“Ara aquest pacient no serà tractat a cegues sinó que podrà rebre una teràpia molt més específica per a aquest tipus tumoral, demostrant les dades inicials que es duplica la supervivència –explica–. A més, i molt important, aquest no és un descobriment a desenvolupar els anys vinents, sinó que hem aconseguit que la prova es pugui aplicar avui mateix”.

L’estudi demostra que Epicup és una potent eina per identificar el tumor primari –còlon, mama, pàncrees– en pacients amb càncer d’origen desconegut (Cup) i que permet “accelerar el diagnòstic i identificar el tumor primari, la millor estratègia per determinar una opció terapèutica específica i eficient”.

Els CUP són un grup heterogeni de càncers en estadi avançat de la malaltia, és a dir amb metàstasi, i de mal pronòstic.

Segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (Oms), el càncer és una de les principals causes de mort en el món i es preveu que s’incrementi un 45% entre 2007-2030, dades que indiquen que es diagnosticaran més de 15 milions de nous casos –cosa que representarà una mortalitat d’11.3 milions de persones a escala mundial–.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor