Un nou mètode computacional ajudarà a conèixer la progressió del càncer colorectal

  • Un equip d'investigadors ha dissenyat un mètode computacional per conèixer la progressió del càncer colorectal, un avanç científic que pot obrir noves perspectives a l'hora de conèixer els factors que potencien aquesta patologia i seleccionar teràpies efectives.

VilaWeb
Redacció
28.06.2016 - 17:12

BARCELONA, 28 (EUROPA PRESS)

Un equip d’investigadors ha dissenyat un mètode computacional per conèixer la progressió del càncer colorectal, un avanç científic que pot obrir noves perspectives a l’hora de conèixer els factors que potencien aquesta patologia i seleccionar teràpies efectives.

En aquesta investigació internacional, publicada en la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ (PNAS), hi han participat els experts de la Universitat de Barcelona, l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), entre d’altres.

L’equip científic ha captat aquestes interaccions mitjançant un model que permet generar una imatge cel·lular de la propagació del càncer colorectal.

Per aquesta raó, han desenvolupat un sistema de modelització –Pipeline for Cancer Inference– que utilitza dades de seqüenciació genètica per elaborar prediccions sobre la causalitat.

El sistema té en consideració la funció de les mutacions conductores (driver) que estimulen la progressió del càncer, a més d’altres fenòmens com les alteracions en el nombre de còpies (delecions o amplificacions) i la influència en cascada d’aquestes mutacions i alteracions sobre altres factors conductors.

Per constatar la viabilitat del model, l’equip científic ha comparat les prediccions amb els coneixements disponibles sobre la dinàmica del creixement del càncer colorectal.

A partir dels resultats, es constata que el sistema és una eina eficaç per reflectir els coneixements de la investigació biomèdica sobre la progressió de la malaltia.

“Aquesta metodologia és innovadora perquè incorpora un model probabilístic que infereix l’ordre dels successos (mutacions i alteracions en el nombre de còpies)”, ha explicat el catedràtic de Ciències Químiques de la UB, Víctor Moreno.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor