Un militar ucraïnès va coordinar el sabotatge del Nord Stream, sense que ho sabés Zelenski

  • Una investigació de The Washington Post i Der Spiegel identifica el coronel Roman Txervinski com la peça clau de l'atac

VilaWeb
El coronel Roman Txervinski, durant una audiència al Tribunal del Districte Shevchenko a Kíiv, Ucraïna, el 10 d'octubre (fotografia: Oleg Bohachuk/The Washington Post).
The Washington Post
11.11.2023 - 22:33
Actualització: 12.11.2023 - 09:28

Un militar ucraïnès de rang superior va tenir un paper central en l’atac a l’oleoducte Nord Stream de gas natural l’any passat, segons que diuen funcionaris ucraïnesos i de més països d’Europa, i més sabedors dels detalls de l’operació encoberta.

El paper d’aquest oficial dóna la prova més directa fins ara que vincula el lideratge militar d’Ucraïna amb un acte de sabotatge que els Estats Units i Europa han qualificat d’atac perillós a la infrastructura energètica.

Roman Txervinski, un coronel condecorat de quaranta-vuit anys que va servir en les Forces d’Operacions Especials d’Ucraïna, va ser el “coordinador” de l’operació Nord Stream. Segons informadors sabedors del seu paper, va gestionar la logística per a un equip de sis membres, que van llogar un vaixell de vela amb identitats falses i van fer servir equips de submarinisme per col·locar càrregues explosives als gasoductes. L’oficial va rebre ordres de funcionaris ucraïnesos més alts, que finalment van informar el general Valeri Zalujni, el militar de màxim rang d’Ucraïna.

Mitjançant el seu advocat, Txervinski ha negat qualsevol paper en el sabotatge dels gasoductes. “Totes les especulacions sobre la meva implicació en l’atac al Nord Stream s’estenen des de la propaganda russa sense cap fonament”, ha dit en un comunicat escrit a The Washington Post i a Der Spiegel, que han fet una investigació conjunta sobre el seu paper.

Els portaveus del govern ucraïnès no han respost a una llista de preguntes que els vam fer arribar sobre aquest afer.

El paper de Txervinski il·lustra les complexes dinàmiques i les rivalitats internes del govern en temps de guerra a Kíiv, on els serveis d’intel·ligència i l’establiment militar d’Ucraïna sovint tenen tensió amb el lideratge polític.

Txervinski és empresonat en una presó de Kíiv amb l’acusació que va abusar del seu poder en relació amb un pla per atreure un pilot rus a desertar a Ucraïna el juliol del 2022. Les autoritats diuen que Txervinski, que va ser detingut a l’abril, va actuar sense permís i que l’operació va donar les coordenades d’una base aèria ucraïnesa i va causar un atac rus amb coet que va matar un soldat i va deixar disset ferits.

Txervinski diu que no era responsable de l’atac rus i que va mirar de persuadir el pilot de volar a Ucraïna i lliurar l’avió perquè així li ho havien ordenat. Ha descrit la seva detenció i persecució com una venjança política per les seves crítiques al president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Txervinski ha dit públicament que sospita que Andrii Iermak, un dels consellers més pròxims de Zelenski, és un espia rus. També ha acusat l’administració de Zelenski de no preparar prou el país per a la invasió russa.

La participació de Txervinski en l’atac al Nord Stream contradiu els desmentiments de Zelenski que Ucraïna hi hagués estat implicada. “Sóc president i dono ordres en conseqüència”, va dir Zelenski en una entrevista de premsa al juny, en resposta d’un informe del Post segons el qual la CIA sabia els plans d’Ucraïna abans de l’atac.

“Ucraïna no ha fet res d’aquesta mena. No actuaria mai d’aquesta manera”, va dir aleshores Zelenski.

Segons els informats sabedors de com es va preparar l’atac, l’operació al Nord Stream era dissenyada per mantenir Zelenski fora del circuit de decisions.

En uns informes d’intel·ligència obtinguts per la CIA, s’hi diu que “tots els involucrats en la planificació i execució van informar directament el [cap de Defensa] Zalujni, de manera que Zelenski en restés al marge”. Funcionaris d’uns quants països han dit en privat que estaven segurs que Zelenski no havia aprovat personalment l’atac al Nord Stream i que no ha estat l’únic cas en què l’exèrcit l’ha deixat al marge de decisions importants.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor