Un dels representants d’Espanya en la Comissió de Venècia apunta el risc d’anar “contra o per sobre” de la llei

  • Explica que l'òrgan es pronuncia sobre reformes o lleis "una vegada publicades" i no abans

VilaWeb
Redacció
03.06.2017 - 12:03
Actualització: 03.06.2017 - 15:29

Explica que l’òrgan es pronuncia sobre reformes o lleis “una vegada publicades” i no abans

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El jurista i membre de la Comissió de Venècia Josep Maria Castellà ha defensat en relació al procés sobiranista català que “no es pot apel·lar a la legitimitat democràtica contra o per sobre de l’Estat de Dret”.

Ho ha explicat en preguntar-li en una entrevista d’Europa Press pel debat instal·lat sobre el conflicte que es planteja a Catalunya entre la legitimitat democràtica i la legalitat de l’ordenament jurídic.

La Comissió de Venècia, el nom formal de la Comissió Europea per a la Democràcia a través del Dret, és l’òrgan consultiu del Consell d’Europa en Dret Constitucional, està format per juristes dels Estats i entre les seves funcions està pronunciar-se sobre la idoneïtat de procés refrendaris.

Aquest dilluns, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va enviar una carta a la Comissió informant de la voluntat del Govern de celebrar el referèndum, la qual cosa ha posat a aquest òrgan en el centre del debat polític.

El conflicte entre legitimitat i legalitat es planteja en el procés sobiranista català perquè la Generalitat apel·la a la possibilitat de celebrar un referèndum perquè així ho han avalat els ciutadans en les últimes eleccions –legitimitat–, mentre que el Govern espanyol mostra el seu rebuig apel·lant a l’ordenament jurídic –legalitat–.

Castellà ha argumentat que la legitimitat va lligada a la legalitat en els Estats democràtics de dret de l’entorn cultural europeu, per la qual cosa, sense respecte a l’Estat de Dret, “la democràcia és revolucionària i per tant no té límits al poder”.

“En canvi, la democràcia constitucional compagina la legitimació democràtica amb el control del poder, la garanties dels drets fonamentals i la submissió al dret d’autoritats i ciutadans”, reflexiona el jurista, doctor en Dret i professor de la Universitat de Barcelona (UB).

Preguntat per si la Comissió pot pronunciar-se sobre Catalunya, Castellà concreta qui està legitimat per dirigir-se a aquest òrgan: els Estats membres, així com els òrgans del Consell d’Europa, particularment l’Assemblea Parlamentària o les seves comissions, el Comitè de Ministres o el Congrés de Poders locals i regionals.

Encara que cada cas presenta les seves “singularitats”, Castellà assenyala que hi ha dos informes de la Comissió relatius a referèndums de secessió, el de Montenegro de 2005 i el de Crimea de 2014, i també s’ha pronunciat sobre referèndums constitucionals i ha elaborat un codi de bones pràctiques.

LLEI DEL REFERÈNDUM

La Generalitat ha enviat aquesta carta a la Comissió sense especificar el marc legal amb el qual convocarà als ciutadans i, preguntat per això, Castellà assenyala que la Comissió aborda “reformes constitucionals o lleis relatives a qüestions constitucionals i de drets humans una vegada són publicades”.

En aquests assumptes, el jurista recorda que la finalitat de la Comissió és assessorar sobre l’adequació que presenten aquestes reformes o normes “als estàndards jurídics europeus”.

Segons explica Castellà, la funció dels juristes com ell és debatre els informes que li plantegen a la Comissió, a més d’intervenir en l’elaboració d’aquests informes com a ponents; també participen en fòrums acadèmics i en missions de “supervisió electoral”.

Cada Estat membre de la Comissió, ara són 61, designa a dos membres normalment especialistes en Dret Constitucional, que no tenen cap mandat i actuen “lliurement”, d’acord amb criteris jurídics i no representant als Estats.

Exposa que, sent ell membre de la Comissió, mai s’han votat els informes i tots s’han adoptat per consens; en el cas d’Espanya, l’encarregat de designar als seus dos membres és a proposta del Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor