Un mapa cada dia: un enfilall de conflictes per a protegir Rússia d’occident

  • Rússia manté sis estats completament lligats, per contenir les aspiracions occidentals de Geòrgia, Ucraïna i Moldàvia

VilaWeb

Redacció

27.08.2019 - 21:50

Després de la descomposició de la Unió Soviètica, Rússia va donar suport a l’aparició d’una autoproclamada república pro-russa a Moldàvia, coneguda amb el nom de Transnístria. Aquesta república, no reconeguda per cap estat de l’ONU, va tenir un paper essencial per a impedir la reunificació de Moldàvia i Romania i per a frenar les aspiracions ucraïneses d’unir-se a la Unió Europea.

L’estratègia de crear un conflicte nacional i congelar-lo, amb repúbliques que no arribin a ser realment independents però que ho siguin de fet i serveixin a la política russa, es va desenvolupar al mateix temps al Caucas, amb la independència d’Ossètia del sud i Abkhàsia, dins els límits estatals de Geòrgia. Geòrgia havia seguit una línia molt pro-occidental i ací també el moviment i la guerra que va originar van aturar-ne la integració a la Unió Europea i l’OTAN.

La maniobra ha estat, finalment, copiada a Ucraïna, amb la creació de la República de Crimea, incorporada després a Rússia, i les autoproclamacions de les repúbliques de Luhansk i Donetsk.

Amb això Rússia manté al flanc sud sis estats ‘vassalls’, que en depenen completament, i són, de fet, instrument de la seva política exterior, un cas únic al món.

Evidentment, la presència de minories nacionals russes en aquests territoris, independitzats després del final de l’URSS, és un element essencial per a entendre’n l’existència. En aquest altre mapa podeu observar per menut on hi havia poblacions russòfones el 1992, quan l’URSS va deixar d’existir.

Crida l’atenció que ni a Letònia, ni sobretot al Casaquistan, Rússia no hagi intentat crear estats titelles. A les repúbliques bàltiques, la raó és segurament que l’enfrontament hauria estat massa important, tenint en compte que ja formen part de la Unió Europea. Quant al Casaquistan, la política pro-russa dels mandataris ho fa innecessari.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor