Un mapa cada dia: Com canvia la percepció d’un continent

  • El famós mapa Alkebu-lan ha canviat completament la manera de mirar el continent africà

VilaWeb
Redacció
13.08.2019 - 21:50

Aquest és un mapa dibuixat per l’artista suec Nikolaj Cyon. Fent-lo, pretenia de canviar la percepció dels europeus sobre l’Àfrica. Les fronteres que hi ha dibuixat no són reals, perquè és un mapa alternatiu de l’any 1260 després de l’Hègira, és a dir, de 1844 dC, en què adapta el món de 1350 al model polític i cartogràfic de l’època, imaginant que Europa no ha colonitzat l’Àfrica. Les nacions no existien com les coneixem avui i els estats, allà on existien, tenien poc a veure amb què són avui.

Alkebulam era un dels noms aràbics del continent. Presentant l’Àfrica d’aquesta manera, amb el mapa Alkebu-lan 1260, aconsegueix diversos objectius. El primer és trencar el mite que la història de l’Àfrica només existeix i compta a partir de la invasió colonial europea. Això no és veritat: l’Àfrica tenia estat i imperis desenvolupats de molt abans. Trenca també la idea que només Europa pot colonitzar el continent. Segons l’autor del mapa, el 1844 la major part de la península Ibèrica seria governada per musulmans i formaria part de l’imperi del nord de l’Àfrica. També illes com Sicília, Sardenya i Malta i la major part del Llevant formarien part dels estats africans.

Però dibuixar el mapa cap per avall és el gest més rotund i que ha causat més expectació. Ens hem acostumat a veure Europa al nord en una posició central, però què passa quan apareix a sota i disminuïda? Com canvia un simple disseny la manera de veure el món?

Si voleu admirar el mapa amb el màxim detall ho podeu fer ací.

-Si voleu veure tots els mapes d’aquesta sèrie els trobareu ací.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor