Un jutge ordena al Museu de Lleida que retorni les 111 obres d’art de la Franja

  • La resolució, contra la qual no s'admet cap recurs, amenaça amb multes coercitives i mensuals, i obliga a tornar els béns abans del 15 de febrer de 2021

VilaWeb

Redacció

18.12.2020 - 14:12
Actualització: 18.12.2020 - 19:02

Un jutge de Montsó (Osca) ha ordenat l’execució provisional d’una sentència, dictada el 2019, que insta la devolució de les 111 obres d’art de la Franja que es troben al Museu Diocesà de Lleida, a les parròquies delbisbat de Barbastre-Montsó. La resolució, contra la qual no s’admet cap recurs, amenaça amb multes coercitives i mensuals, així com amb responsabilitats penals en cas d’incomplir-la ordre, que obliga a tornar els béns abans del 15 de febrer de 2021.

El d’aquestes obres d’art és un llarg litigi que enfronta des de fa més de dues dècades a Aragó i Catalunya i que cal diferenciar del conflicte de les obres de Sixena. La batalla comença el 1995 quan es crea el bisbat de Barbastre-Montsó, inclòs fins llavors dins del bisbat de Lleida. La nova diòcesi inicia un procediment perquè les obres de les parròquies de La Franja que fins llavors es guardaven al museu, tornin al seu lloc d’origen.

Les peces corresponen a 43 parròquies diferents que ara formen part del bisbat de Barbastre-Montsó i entre les quals hi ha poblacions com Saidí, Tamarit de Llitera, Torrent de Cinca o Vallobar.

Aquesta decisió era esperada per part del museu, ja que el Bisbat de Barbastre-Montsó i la Diputació General d’Aragó (DGA) van presentar el mes de novembre uns escrits al jutjat número 1 de Barbastre per demanar l’execució provisional de la sentència.

Abans el govern català havia presentat recursos tot esgrimint que la sentència del jutjat de Barbastre “incideix directament” sobre uns béns que estan catalogats com a patrimoni de la Generalitat.

Antecedents

Els béns procedents de les parròquies van ser entregats espontàniament al Bisbat de Lleida, alguns pels mateixos mossens i altres per persones que els tenien en el seu poder per ser incorporats al Museu. La majoria estaven sense ús, arraconats en magatzems i van ser entregats al Museu entre 1897 i 1917. La col·lecció va ser constituïda pel bisbe Josep Messeguer, fundador l’any 1893 del Museu Diocesà de Lleida, amb el doble objectiu de protegir el patrimoni artístic de la Diòcesi i, alhora, crear una eina docent en el Seminari Conciliar per tal d’educar els futurs rectors.

L’any 1995, les parròquies de la diòcesi de Lleida situades a la Comunitat Autònoma d’Aragó van ser adcrites a la diòcesi de Barbastre, que va passar a denominar-se Barbastre-Montsó. Això va desencadenar la reclamació, per part de la nova diòcesi, de les obres d’art dipositades a Lleida. La Generalitat va crear el 1999 el Consorci del Museu de Lleida, Diocesà i Comarcal, al qual es van adscriure tots els fons del Museu Diocesà de Lleida, i la col·lecció del Museu es va incloure al Catàleg del Patrimoni Cultural Català, fet que garanteix la integritat de les col·leccions catalogades, les quals no poden ser disgregades sense autorització del Departament de Cultura.

El 2005, la Congregació de Bisbes va decretar que es tornessin a la Diòcesi de Barbastre-Montsó els béns reclamats dels quals la diòcesi de Lleida no havia pogut acreditar la titularitat. Aquest mateix any, el bisbe de Lleida va demanar al Departament de Cultura l’autorització per disgregar la col·lecció i complir el decret de la Congregació de Bisbes.

El 2006, la consellera de Cultura, Caterina Mieras, va estimar parcialment la petició del bisbe de Lleida, a canvi que es respectés la unitat i integritat de la col·lecció del Museu de Lleida, i facilitar la creació d’una dualitat museística a l’Aragó i Catalunya que n’estudiés una gestió conjunta. El Parlament de Catalunya va aprovar el 2006 instar la Generalitat a mantenir com a col·lecció inscrita al patrimoni cultural català les obres d’art en litigi, i promoure la gestió conjunta de la col·lecció, encara que fos amb la participació de dues seus museístiques diferents.

La ‘Resolució Mieras’ va ser impugnada per la Diputació de Lleida i pel Bisbat de Lleida, però el TSJC la va confirmar. El Bisbat de Barbastre-Montsó i el Govern d’Aragó van posar el 2008 una demanda al Jutjat de Primera Instància de Barbastre perquè s’executés el retorn de diverses peces del Museu de Lleida a les parròquies aragoneses. Aquest jutjat va sentenciar el 2019 que aquests béns són propietat de les parròquies aragoneses i va condemnar a lliurar-los de forma immediata els bens a aquestes parròquies.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor