Un activista independentista es nega a participar en el seu judici: “No teniu autoritat, heu trencat la democràcia”

  • Roger Verdaguer, acusat de desobediència, deixa plantada la jutgessa que l'havia de jutjar

VilaWeb

Redacció

16.11.2022 - 14:10
Actualització: 16.11.2022 - 16:21

Roger Verdaguer, encausat per no haver-se identificat a la policia durant una manifestació contra la inhabilitació del president Quim Torra, s’ha negat a participar en el seu judici, que s’ha fet avui a Terrassa. La fiscalia acusa Verdaguer d’un delicte de desobediència i demana que sigui condemnat a una multa de 5.400 euros, que si no paga haurà de complir en forma de sis mesos de presó efectiva. A l’hora de començar el judici, Verdaguer ha dit a la jutgessa que no participaria en el judici, ha estripat la citació judicial i se n’ha anat. “Li he dit que no té autoritat moral per jutjar-me perquè el poder judicial ha trencat la democràcia en imposar-se sobre el poder legislatiu”, explica en declaracions a VilaWeb.

Abans del judici, el seu entorn i grup de suport de la coordinadora antirepressiva Traca han fet una manifestació de l’ajuntament fins als jutjats en què també han participat Quim Torra, la presidenta del parlament, Laura Borràs, i el vice-president de l’ANC, Jordi Pesarrodona. A la sortida del judici, Verdaguer s’ha adreçat al grup de gent que li feia costat: “La jutgessa ja sap que no li reconec l’autoritat, suposo que vosaltres tampoc no li reconeixeu. Estan en procés de fer entre ells el seu acte onanista. Després ja ens vindran a imposar el que ens hagin d’imposar, i nosaltres ja ens en sortirem com ens en sortim.”

A Verdaguer el jutjaven per una manifestació contra la inhabilitació de Torra el 28 de setembre de 2020 que es va fer a Terrassa i en la qual van tallar la C-58 sense que hi hagués cap incident. Un cop ja van haver restablert la circulació, explica Verdaguer, un grup d’agents antiavalots van encapsular el grup i van demanar-los que s’identifiquessin, a la qual cosa el grup es va negar. Els agents van detenir Verdaguer i el van portar a la comissaria, on va passar dues nits. Després el van posar a disposició judicial i el van deixar en llibertat amb càrrecs.

“Dies enrere ja havia pres la determinació que no reconeixia l’autoritat de la policia ni les lleis que no fossin justes”, diu Verdaguer, que critica la ingerència del poder judicial sobre el legislatiu. Denuncia que aquesta actitud continuada per part del poder judicial trenca la separació de poders i, en conseqüència, la democràcia mateixa.

Verdaguer espera que la seva acció inspiri l’actitud d’altres ciutadans quan es trobin en situacions similars: “Vull donar molta força a la gent. La desobediència és un deure, encara que pugui tenir conseqüències, no s’acaba el món. Nosaltres hem de seguir el nostre camí per a aconseguir la independència.”

Quan ha dit a la jutgessa que no li reconeixia l’autoritat i que no participaria en el judici, la magistrada li ha respost que continuarien el judici sense ell. A la sala hi han quedat membres de la coordinadora antirepressiva Traca, que segueixen el desenvolupament del judici.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor