Un jaciment al Kurdistan mostra l’evolució cap a les primeres ciutats de Mesopotàmia

  • Uns 40 equips europeus i americans investiguen aquesta zona pròxima a la ciutat d'Erbil

VilaWeb

Europa Press

19.06.2016 - 22:00

Un jaciment al Kurdistan meridional, en què treballa un equip sota la direcció dels professors del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Anna Gómez Bach i Miquel Molist, mostra l’evolució cap a les primeres ciutats agrícoles de Mesopotàmia.

L’equip està portant a terme excavacions al jaciment de Gird Lashkir, ‘una zona excepcional perquè no hi ha una seqüència d’ocupacions similars a tota la zona i aquest és el primer jaciment excavat en tècnica moderna que contribueix al coneixement de les primeres societats agrícoles’, ha explicat aquest divendres en roda de premsa el director de la campanya i professor de la UAB, Miquel Molist.

Gómez Bach ha afegit que ‘gairebé no hi ha excavacions de zones tan antigues com aquesta perquè des dels anys 90 aquest sector del Kurdistan va estar tancat a la investigació arqueològica’ i per tant ofereix un marc històric nou.

Ha sostingut que aquesta investigació pretén descobrir l’aparició de les primeres ciutats del nord de Mesopotàmia, i Molist ha afegit que ‘el rellevant és que es tracta de la zona del món que permetrà conèixer més bé l’origen de l’agricultura i de les ciutats de Mesopotàmia, que més tard tindran la seva influència a Europa’.

Quaranta equips
Actualment uns 40 equips europeus i americans investiguen aquesta zona pròxima a la ciutat d’Erbil, però només tres fan excavacions buscant restes del Neolític, entre els quals es troben aquest grup de la UAB, mentre que els altres dos procedeixen del Japó i Anglaterra.

Les investigacions del grup de la UAB van començar a la tardor del 2015 i la segona part es va fer durant maig i juny del 2016, aprofitant el marc de conveni de col·laboració amb la Universitat de Salahaddin d’Erbil, i tenen lloc en un jaciment de quatre hectàrees de superfície.

Fins ara, s’han descobert una successió d’ocupacions d’hàbitat que cobreixen des de l’època del Neolític fins al primer mil·lenni de la nostra era i s’han trobat espais que podrien ser antigues cases, murs típics de les ciutats, una tomba i objectes com bòvids d’argila.

‘El que ha estat una novetat és que els objectes estan en un molt bon estat de preservació, cosa molt inusual, com el fet que hem trobat diversos bòvids junts quan el normal és trobar-ne algun d’aïllat, cosa que fa pensar que podrien tractar-se de joguines’, ha remarcat Molist.

‘Fins ara, durant aquests dos anys, el nostre objectiu ha estat conèixer la columna vertebral del jaciment i ara toca la feina de laboratori per estudiar en profunditat els materials que hem trobat, per tant no tornarem a Gird Lashkir fins a la primavera que ve’, ha conclòs Gómez Bach.

El projecte que porta a terme el Departament de Prehistòria de la UAB compta també amb el finançament de la Universitat de Salahaddin, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport i la col·laboració de la Direcció General de les Antiguitats del Kurdistan.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor