Un informe d’entitats veu vulneració “sistemàtica” de DDHH a la frontera amb el Marroc

  • Un informe del Centre per a la defensa dels drets humans Iridia i les organitzacions Fotomovimiento i Novact constata que a la frontera sud d'Espanya amb el Marroc es vulneren de "manera sistemàtica" els drets humans de les persones migrants.

VilaWeb
Redacció
20.04.2017 - 15:49
Actualització: 21.04.2017 - 02:23

BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)

Un informe del Centre per a la defensa dels drets humans Iridia i les organitzacions Fotomovimiento i Novact constata que a la frontera sud d’Espanya amb el Marroc es vulneren de “manera sistemàtica” els drets humans de les persones migrants.

L’informe, que s’ha presentat aquest dijous a Barcelona, s’ha realitzat per aquestes entitats a partir de l’observació i del testimoniatge directe de les organitzacions que treballen sobre el terreny tant a Ceuta i Melilla com a Nador i Tànger (el Marroc).

Consideren que els migrants procedents de l’Àfrica negra sofreixen “una forta situació de racisme social i institucional que els porten a viure en situacions d’extrema precarietat fins que creuen a territori europeu”.

Afirmen que és “sistemàtica i greu” la violència que exerceixen les forces de seguretat marroquines contra la població, especialment als procedents de l’Àfrica negra.

“La pràctica de maltractaments i tortura contra la població migrant és habitual en els operatius destinats a evitar que les persones saltin la tanca”, afegeixen.

Per als autors de l’informe, la closa creada per Espanya i el Marroc és un dispositiu dissenyat per lesionar les persones que creuen i afirmen que existeixen situacions de “males praxis policials i de maltractaments dutes a terme per agents de la Guàrdia Civil contra les persones que estan enfilades”.

Asseguren que existeixen indicis que el 2016 es van retornar al Marroc persones en un estat de salut greu, i que Espanya presumptament no respecta el principi de no retornar a una persona si la seva vida o llibertat estan amenaçades.

Respecte als Centres d’estada temporal d’immigrants (Ceti) de Ceuta i Melilla, lamenten la seva “sobreocupació sistemàtica”, i que no existeixin mecanismes adequats per garantir la seguretat i protecció de les víctimes de tràfic humà o de persones LGTB.

Indiquen que el Govern espanyol està realitzant devolucions sense identificar les persones que salten la tanca, sense permetre’ls demanar asil i realitza “una restricció del dret a la lliure circulació de moviment dels sol·licitants d’asil”.

Recalquen que l’Estat espanyol no compleix la normativa internacional sobre la cura i protecció de menors estrangers no acompanyats i que hi ha nombroses situacions “de violència institucional contra les portadoras en els passos habilitats de Ceuta i Melilla”.

RECOMANACIONS

Entre les recomanacions d’Iridia, està que el Govern espanyol suspengui la cooperació amb el Marroc en matèria de control migratori fins que aquest país es comprometi a respectar els drets humans.

Li demanen a més que respecti el principi de no devolució de persones que estan amenaçades o en risc de patir tortura, tractes inhumans i degradants o altres transgressions dels drets humans.

També reclamen que eliminin elements lesius de les tanques de Ceuta i Melilla, que deixi de realitzar devolucions “en calent”, que els Ceti compleixin els estàndards que fixen les directives europees i que el Govern espanyol garanteixi el dret a la lliure circulació dels demandants d’asil en aquestes ciutats.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor