Un informe d’economistes vinculats a l’ANC situa una Catalunya independent dins de l’eurozona i de la UE

VilaWeb

Redacció

31.08.2015 - 15:00
Actualització: 31.08.2015 - 18:56

Un informe elaborat pels economistes vinculats a l’ANC Joan Elias, Joan Maria Mateu, Pere Miret i David Rios situen una Catalunya independent com a membre de l’Eurozona i de la UE, tot i l’oposició del govern espanyol. L’estudi ‘Una Catalunya independent fins de la UE i de la zona euro’ afirma que “no hi ha cap base normativa en els tractats de la UE, ni raons financeres ni econòmiques que impedeixin que una Catalunya independent formi part de la UE i de l’Eurosistema”. Aquestes conclusions arriben després que dimecres passat el líder de l’entitat, Jordi Sánchez, assegurés que Catalunya quedaria fora de la UE i rectifiqués després dient que en formaria part si aquesta era la voluntat dels catalans.

Els autors de l’estudi constaten que la continuïtat de Catalunya dins de la zona euro interessa a tots els actors que vulguin estabilitat financera, tant per a Catalunya com per a la zona euro. L’estudi també analitza la forma d’accés i encaix legal de Catalunya a les institucions europees i de les institucions econòmiques i monetàries europees com a la Unió Bancària.

Així mateix, l’informe assenyala que la creació d’un banc central català “seria necessària i aportaria beneficis a l’economia catalana”, que generaria, segons sostenen, uns guanys de la seva gestió per import d’uns 600 milions d’euros anuals nets.

Ela autors de l’estudi són Joan Elias, vicepresident del Centre d’Estudis Econòmics i Socials i responsable de l’Àrea d’Estudis i Programes de ‘La Caixa’; Joan Maria Mateu, sotsdirector de la divisió internacional de banca al grup BBVA i director financer d’una multinacional alemanya; Pere Miret, que ha estat membre de l’Àrea d’Estudis i Programes de ‘La Caixa’, i David Ros, CEO d’una empresa TIC i exinterventor general de l’Ajuntament de Sabadell.

Es tracta del mateix equip d’economistes que al gener passat va presentar un estudi en què s’assegurava que una Catalunya independent, pel pes econòmic i amb un PIB per càpita per sobre de la mitjana europea, obtindria una nota de les agències de ràting d’A+. Segons van defensar, amb una Catalunya independent, sense arrossegar el dèficit fiscal històric que es manté amb Espanya, s’obtindria una nota ”com a mínim” igual a la que tenen el País Basc i Navarra i això li permetria accedir als mercats, que avui té tancats per captar finançament.

Les conclusions d’aquest estudi arriben després que el passat 26 d’agost el líder de l’ANC, Jordi Sánchez, assegurés en una entrevista a la Cadena SER que “indiscutiblement” Catalunya quedaria fora de la UE en un “moment inicial” en cas d’independència i que hores després rectifiqués les seves paraules via Twitter i deixés clar “no hi ha cap base jurídica” per afirmar que una Catalunya independent quedaria fora d’Europa i que en formaria part si aquesta és la voluntat dels catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor