La situació dels incendis simultanis al Rosselló continua essent preocupant

  • Les autoritats han demanat als ciutadans que extremin les precaucions

VilaWeb
L'incendi a Ribesaltes (Rosselló) (fotografia: SDIS66).
Redacció / ACN
14.09.2024 - 17:40
Actualització: 15.09.2024 - 11:31

Els bombers del Servei Departamental d’Incendi i Socors dels Pirineus Orientals han fet un crit d’alerta per la simultaneïtat d’incendis a què han de fer front al Rosselló, atès que al foc que crema d’ençà de fa tres dies al massís dels Aspres, dins els termes municipals de Castellnou dels Aspres i Cameles, s’hi van afegir ahir nous incendis a Ortafà, Vilallonga dels Monts, Ribesaltes i Sant Esteve. Les autoritats han dit que la situació avui continuava essent preocupant per la sequera persistent, el fort vent de tramuntana i l’augment de la temperatura.

És per això que han compartit un missatge als ciutadans en què demanen que extremin les precaucions i que no facin servir els telèfons d’emergència si no és per a un cas de necessitat absoluta. “Els nostres bombers, amb el suport de nombrosos reforços aeris i columnes externes, han estat mobilitzats per controlar uns quants incendis. Si us plau, no congestioneu els números d’emergències 18 i 112, eviteu les zones implicades i faciliteu l’accés als serveis d’emergències alliberant les rutes. La vostra col·laboració és essencial!”, han escrit.

L’incendi a Castellnou va cremar 280 hectàrees i va ser controlat ahir al matí. El primer incendi d’ahir va començar a prop dels llacs d’Ortafà, concretament en un càmping emprat com a dipòsit de caravanes. De fet, el foc n’ha malmès unes quantes. Aquest incendi ha cremat 3 hectàrees. Poca estona després, un altre incendi es va declarar en una zona molt sensible, les Alberes, a Vilallonga dels Monts, un espai on ja hi havia hagut incendis importants a final d’agost, quan es van cremar 81 hectàrees i es van haver de mobilitzar 340 bombers i uns quants vehicles aeris per contenir les flames. De moment, l’incendi actual ha cremat 3 hectàrees.

A més, cap a les 16.40, un nou incendi es va declarar a Ribesaltes, a prop de l’autopista A-9, i ja ha cremat 10 hectàrees. Aquest foc va obligar les autoritats a tancar temporalment el tram de la A-9 entre Perpinyà Nord i Perpinyà Sud, cosa que va originar greus retencions tant en direcció nord com sud.

La tasca dels bombers ha estat intensa, han lluitat contra tres focus d’incendis alhora i han mantingut la vigilància sobre l’incendi de Cameles, que havia estat controlat a migdia però que encara era sota una supervisió estricta per evitar possibles revifades. La situació ha requerit la intervenció de molts efectius terrestres i aeris per poder contenir les flames i protegir les zones amenaçades. A Sant Esteve, el foc ha cremat 1 hectàrea.

Els esforços coordinats de les autoritats i els equips d’emergència van permetre de reobrir la circulació de la A-9 hores després. Tot i això, la situació a les zones forestals cremades continua essent crítica, i els bombers es mantenen alerta per controlar completament els incendis i prevenir més emergències.

Un incendi a l’Empordà va obligar a tallar la AP-7 i la circulació dels trens de gran velocitat

Al sud, els Bombers de la Generalitat van haver de treballar ahir en un incendi agrícola-forestal que va començar a Agullana i la Jonquera (Alt Empordà) i que va obligar a tallar durant unes quantes hores la circulació per la AP-7 i la línia del TGV entre Figueres i el Pertús. El trànsit de vehicles es va desviar cap a la N-II. Els bombers van poder estabilitzar el foc al vespre, que segons dades provisionals dels Agents Rurals va cremar unes deu hectàrees, i ara se n’investiguen les causes.

L’avís es va rebre a les 15.54. En un principi cremava una zona de canyes, però el foc va acabar agafant massa forestal empès pel vent de tramuntana. Per això, l’incendi presentava un mosaic de vegetació agrícola i forestal. Fins al lloc es van desplaçar 25 dotacions terrestres i 9 vehicles aeris, entre els quals hi havia helicòpters bombarders, de comandament i avions de vigilància i atac (AVA), que van ajudar notablement en les tasques d’extinció.

El flanc esquerre es va ancorar a l’autopista AP-7 i això va permetre de tenir-lo més encerclat. Els Bombers de la Generalitat van treballar amb línies d’aigua i gràcies a la col·laboració dels pagesos de la zona, amb la seva maquinària, es va poder llaurar preventivament la zona per on passava el flanc dret i que presentava un perill d’obrir-se cap a la muntanya.

Respecte de la xarxa viària, la AP-7 va estar tallada entre la sortida 3 (Figueres Nord) i la sortida 1 (la Jonquera). Es van fer desviaments cap a la N-II, fet que va causar aturades fins de set quilòmetres entre Campany i la Jonquera en sentit nord. Al vespre ja s’havia reobert del tot la circulació a la AP-7, excepte el carril que era més a tocar de l’incendi.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor