Un home ha decidit de competir a les eleccions contra Putin i, de sobte, milers de russos l’ajuden

  • Hi ha dubtes seriosos sobre si Boris Nadezhdin és un candidat de fiar, però desenes de milers de russos s'han mobilitzat a favor seu per poder fer un vot contra la guerra a les eleccions del mes de març

VilaWeb
Gent que fa cua davant la seu electoral de Nadezhdin a Sant Petersburg, per signar a favor de la seva candidatura (fotografia: Anatoli Matsev).

The Washington Post

27.01.2024 - 21:24
Actualització: 27.01.2024 - 21:28

The Washington Post · Mary Ilyushina i Natalia Abbakumova

Riga, Letònia. Boris Nadezhdin diu que vol fer l’impossible: derrotar Vladímir Putin a les eleccions presidencials del març, fent campanya contra la guerra d’Ucraïna. Molts crítics de Putin sospiten que Nadezhdin, un antic membre del parlament, en realitat és autoritzat pel Kremlin i és el darrer d’una llista de candidats opositors inventats i usats per crear una aparença de democràcia en un estat autoritari implacable on la dissidència real és reprimida i els rivals autèntics són empresonats o exiliats.

Però malgrat aquests recels, desenes de milers de russos contraris a la guerra s’han unit de sobte per ajudar Nadezhdin a presentar-se a les eleccions. No creuen que guanyi, alguns fins i tot el desaproven, i en citen les aparicions en programes propagandístics de la televisió estatal russa i la feina anterior d’ajudant de Serguei Kirienko, que ara és el tsar de política interior de Putin. Però, malgrat tot, veuen la candidatura de Nadezhdin, de seixanta anys, com una manera de demostrar al món que molts russos estan indignats per la guerra i volen que Putin sigui destituït del càrrec.

Boris Nadezhdin (fotografia: EFE).

Obviant la qüestió de si és realment un candidat independent, aquesta setmana desenes de milers de russos van fer cua durant hores per ajudar-lo a reunir les 100.000 signatures que necessitava tenir aquest divendres per a ser proclamat candidat. En va aconseguir 180.000, una demostració de força que va sorprendre tothom.

Nadezhdin ha entomat aquesta demostració com un signe de suport real. “Si sóc honest, he de dir que no esperàvem aquesta afluència”, va dir ahir Nadezhdin en una entrevista amb The Washington Post. “Però sembla que la gent està cansada d’això que passa.”

“En segon lloc”, va continuar, “crec que la gent vol acció; les seves protestes van ser reprimides, però molts han acumulat experiència en activisme aquests darrers anys i ara tenen una oportunitat absolutament legal de fer alguna cosa”.

Els votants i els dirigents opositors russos, la majoria dels quals, a l’exili, creuen que Nadezhdin pot encarnar les opcions “cap dels candidats del règim” o “no a la guerra” a les urnes. I pensen que, tal com van les coses, Nadezhdin és ara mateix la millor opció per a mostrar que Putin, que pretén d’aconseguir el cinquè mandat, no té el suport unànime dels russos.

“Honestament, no he tingut temps de llegir el seu programa, però per mi la idea d’un candidat contrari a la guerra ja és prou important”, ens diu Andrei, un rus que viu a Riga, després de deixar la seva signatura en un punt de campanya improvisat a prop de l’estació de tren de la ciutat. “I si tothom deixa de pensar que tot el que fem no té cap sentit i fa allò que és al seu abast, podria haver-hi un resultat significatiu.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Cues a Moscou per a signar (fotografia: Iuri Kotxetkov).
Seu electoral de Nadezhdin a Sant Petersburg (fotografia: Anatoli Maltsev).
Cues a Tbilissi (Geòrgia) (fotografia: Mixa Vignanski).

El 2018, quan Putin es va presentar per darrera vegada a la reelecció i el dirigent opositor Aleksei Navalni va ser exclòs de les urnes a causa de condemnes criminals en casos considerats en gran part com fabricats amb finalitats polítiques, Ksénia Sobtxak, presentadora de televisió i socialista, va presentar-s’hi, però va córrer el rumor que era una candidata aprovada pel Kremlin, tal com ara es diu de Nadezhdin.

Nadezhdin nega que hagi demanat mai al Kremlin el permís per participar en les eleccions, i el Comitè Central d’Eleccions de Rússia encara pot rebutjar-ne la candidatura invocant errors tècnics en les signatures recollides.

“Nadezhdin no és de cap manera un candidat per somniar”, diu Ivan Jdànov, cap de la Fundació Anti-Corrupció d’Aleksei Navalni, l’opositor empresonat a Sibèria. “Però la nostra posició de bon començament ha estat que votar qualsevol candidat que no sigui Vladímir Putin és bo.”

Navalni i el seu equip han instat els russos a dur a fer les seves pròpies campanyes personals abans de les eleccions i a intentar que cadascú persuadeixi deu persones que conegui per votar en contra de Putin.

Aquesta campanya sorprenent de Nadezhdin podria consolidar l’oposició russa i fer-la visible. Una oposició que és unida contra la guerra, però que ha discutit durant molt de temps sobre com plantar cara més bé a Putin, com interactuar amb els governs occidentals o com respondre a les sancions que afecten els opositors.

La campanya de Nadezhdin va començar a recollir signatures a final de desembre, molt a poc a poc, però va augmentar en popularitat després de rebre el suport de figures opositores molt populars, com ara Mikhaïl Khodorkovski, l’antic magnat del petroli Yukos, o Maksim Katz, un blocaire de YouTube que té més de dos milions de subscriptors. Tots dos van promoure la campanya de Nadezhdin com una manera que els russos contraris a la guerra expressessin legalment l’opinió sense el risc de ser arrestats.

I el cap de setmana passat, les imatges de les llargues cues als punts de recollida de signatures van inundar les xarxes socials russes. “Signar per Nadezhdin és fer una declaració contra els assassinats sense sentit, contra els vells desequilibrats que hi ha al poder i a favor de canvis”, va dir Khodorkovski, i va afegir que els russos haurien d’ajudar Nadezhdin, fins i tot si no era “el seu candidat”.

Nadezhdin té un passat polític polèmic. Les seves aparicions regulars en programes de televisió estatals russos, clarament favorables a Putin, han fet que fos classificat de “conformista” i “liberal simbòlic”.

I algunes de les seves opinions són decididament ambigües. En una entrevista recent al mitjà de comunicació georgià Sova, va evitar de respondre la pregunta de si considerava les regions ocupades d’Ucraïna com a part de Rússia, i va dir: “Això és una qüestió que caldrà aclarir a través de negociacions i d’un tractat de pau.” I va afegir: “L’opinió de les persones que viuen a Crimea, Kherson i les regions de Zaporíjia importa molt més que la meva.”

Però Nadezhdin vol presentar la seva oposició a Putin com a autèntica.

“Em presento en aquestes eleccions com l’opositor principiat de les polítiques del president actual”, diu el seu manifest electoral. “Putin veu el món a través del prisma del passat i arrossega Rússia cap al passat… El país llisca cada vegada més cap al feudalisme medieval i l’obscurantisme.”

En el manifest, Nadezhdin afegeix que començar la guerra va ser “l’error fatal de Putin” i que ell oferiria a Ucraïna d’aturar les hostilitats el primer dia de ser president.

Però Michael Nacke, periodista rus i presentador popular d’un programa de YouTube gravat a l’exili, estava convençut que Nadezhdin era un peó: “En la meva opinió, Boris Nadezhdin és un candidat aprovat pel Kremlin, amb la idea inicial de portar a les urnes un candidat antiguerra fluix, que no fos capaç de dur a terme una campanya, de manera que quan obtingués un baix percentatge ells podrien dir: ‘Mira, ningú dóna suport a la retòrica antiguerra.’”

Nacke pensa que el suport creixent a la candidatura de Nadezhdin demostra que el Kremlin s’ha equivocat. “Com més pressió hi ha sobre el règim, més sovint cometen errors i més oportunitats hi ha, per tant, per demolir-lo i posar fi a la guerra”, diu.

“La gent veu Nadezhdin com una idea, de manera que aquí les seves qualitats personals no importen”, explica. “Les cues davant la seva seu per signar són bàsicament manifestacions sota una pancarta que diu: ‘Estic en contra de la guerra’… I aquesta és l’única manera que tinc d’oposar-m’hi públicament.”

Putin no tindrà una campanya còmoda per la guerra perquè hi ha molta gent que en discrepa, incloent-hi les dones descontentes dels soldats mobilitzats que demanen que els seus marits siguin enviats a casa i els falcons que consideren que Rússia no fa prou al front.

Dissabte, un grup de dones, part del moviment creixent Torneu a Casa, va organitzar una manifestació en una de les oficines de campanya de Putin a Moscou. Estan especialment enfadades perquè els presos reclutats per l’exèrcit de la presó, inclosos aquells que havien complert condemnes de dècades per violació i assassinat abans de la guerra, han estat autoritzats a tornar a casa després de servir sis mesos en canvi de perdons, mentre els seus marits han de continuar combatent.

El Kremlin, fins ara, ha minimitzat les queixes. Però serà un tema delicat per a la campanya de Putin. Recentment, el president es va reunir amb vídues de militars, però no amb els familiars dels soldats vius, cosa que va fer enfadar les dones. Nadezhdin, per contra, ja ha fet unes quantes reunions amb les esposes i mares dels homes mobilitzats, s’ha guanyat el seu suport i ha irritat potencialment el Kremlin.

Katz creu que les signatures per a Nadezhdin poden ser tot just el començament d’una oposició més seriosa a Putin després de gairebé un quart de segle instal·lat com a mandatari polític suprem de Rússia. “Per a Putin, això pot esdevenir un problema”, diu, “perquè aquests ciutadans que s’han aplegat ara fent cua per a recollir signatures podrien tornar a fer cua al març per votar en contra seu”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor