08.11.2022 - 13:57
Un agent de la Guàrdia Civil ha acceptat una condemna de quinze mesos de presó per publicar un vídeo fals que atribuïa a un menor no acompanyat l’autoria d’una agressió. En realitat havia succeït a la Xina. Segons que ha avançat EFE, es tracta de la primera condemna al país per la difusió de ‘fake news’.
Davant del tribunal de la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, el processat ha reconegut els fets i ha acceptat una condemna per un delicte contra els drets fonamentals que inclou una multa de 1.620 euros, així com la prohibició d’exercir activitats docents o esportives durant cinc anys.
La defensa del processat ha demanat al tribunal que suspengui el seu ingrés a la presó, i la fiscalia s’ha mostrat favorable atès que no té antecedents penals i ha acceptat tancar els seus perfils en xarxes socials. El ministeri públic, que sol·licitava inicialment una pena de dos anys de presó per al processat, també ha demanat com a condició per suspendre l’ingrés a la presó que durant dos anys no utilitzi perfils en xarxes socials “amb contingut d’odi”.
L’acusat ha assumit que va penjar l’1 de juliol del 2019 un vídeo d’una brutal agressió a una noia, fent creure que es tractava d’imatges d’una violació que havia passat recentment a Canet de Mar (Maresme).
El vídeo, de 45 segons i que va ser visualitzat 21.900 vegades, mostrava un home agredint brutalment una dona, a puntades de peu i cops de puny, i després intentava baixar-li els pantalons per acabar agafant-la dels cabells i arrossegant-la per terra.
“Aquí teniu el vídeo del MENA marroquí de Canet de Mar, a aquells que li donarem la pagueta fins als vint-i-tres anys, els nens de Pedrito Piscinas. Per cert, en acabat, la viola, aquests energúmens no sortiran als mitjans”, deia el piulet que acompanyava el vídeo.
La Fiscalia sosté en el seu escrit que el processat va actuar “mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d’origen marroquí, i entre ells el sector més vulnerable, com són els menors no acompanyats”.
De fet, el perfil de Twitter de l’acusat incloïa nombroses publicacions xenòfobes i informacions deformades o falses sobre els immigrants en general, a més de símbols com la creu cèltica, habitualment utilitzada per ultres, nazis i supremacistes.