Un formatge català elaborat per persones amb discapacitat, el millor semicurat de cabra del món

  • L'empresa guardonada forma part de la Fundació Ampans, una entitat sense afany de lucre que treballa per a la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat

VilaWeb
EFE / Redacció
06.11.2022 - 13:09
Actualització: 06.11.2022 - 22:13

L’empresa Formatges Muntanyola, que dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual, ha aconseguit una medalla d’or per un formatge semicurat de cabra i una altra de bronze per un d’elaborat amb llet ecològica de vaca al Campionat Mundial de Formatge 2022. En aquest certamen internacional han competit al Regne Unit més de 4.000 formatges de 42 països i el guanyador de totes les categories El millor formatge del món de totes les categories ha estat un gruyere suïs de Vorderfultigen.

El formatge Garrotxa

El formatge Garrotxa, un semicurat de cabra, ha estat reconegut amb la medalla d’or com el millor formatge del món en la seva categoria. És elaborat amb una maduració pausada, desprèn una aroma de llet fresca, té una textura cremosa i el sabor, suau i agradable al paladar, segons els experts. El Lúpulus, un formatge ecològic curat de llet de vaca, ha obtingut la medalla de bronze gràcies a una maduració entre tres i sis mesos i al fet que li renten l’escorça amb cervesa.

Anna Prado, responsable de Formatges Muntanyola, s’ha mostrat alegre i satisfeta per aquests premis: “Són un reconeixement a l’esforç, la dedicació i el treball ben fet de tot l’equip d’aquest projecte social, que va arrencar fa gairebé deu anys.”

No és la primera vegada que Formatges Muntanyola aconsegueix un premi en aquest certamen internacional: el seu formatge blau de cabra també va aconseguir una medalla d’or com el millor del món.

Aquesta empresa catalana elabora tretze menes de formatge artesà amb quatre varietats de llet: cabra, búfala, vaca i ovella, a la finca Urpina de Sant Salvador de Guardiola, i forma part del projecte social de la Fundació Ampans, una entitat sense afany de lucre que treballa per a la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat, malalties mentals i vulnerables.

Més formatges premiats

En aquest Campionat Mundial del Formatge d’enguany 250 tastadors professionals han jutjat els millors formatges entre les més de 4.000 referències presentades, tenint en compte aspectes com ara l’escorça, el cos del formatge, la tonalitat, la textura, la consistència i el sabor. A banda, del formatge Garrotxa també han estat guardonats altres formatges del país.

La formatgeria el Sereix d’Alacant ha obtingut una medalla super-or pel seu formatge jove. La formatgeria Betara, de Perafita, n’ha obtingut una altra pel seu formatge ecològic de vaca. També han estat premiats amb la medalla d’or el formatge d’ovella i el formatge blanc d’aquesta formatgeria de Pedrafita. El formatge curat de cabra de Formatges Artesans de Ponent i el formatge Puigpedrós de Molí de Ger, també n’han guanyat una.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor