03.08.2022 - 18:24
|
Actualització: 03.08.2022 - 18:26
Un equip investigador de la Universitat de Yale, als Estats Units, ha aconseguit recuperar funcions cel·lulars d’òrgans vitals d’un porc que s’havia mort una hora abans. Aquesta fita, publicada a Nature, suposa un avenç científic que desafia la idea de la mort cardíaca i planteja preguntes ètiques sobre la definició de la mort.
La recuperació dels òrgans es va fer a través d’un sistema de transfusió anomenat OrganEx que injecta un substitut de la sang i que conté tretze compostos com anticoagulants. Aquesta tecnologia va permetre reduir la descomposició dels teixits i algunes funcions dels òrgans. Per exemple, el cor va recuperar activitat elèctrica i de contracció. Amb tot, els porcs no van recuperar l’activitat cerebral.
“Totes les cèl·lules no moren immediatament, sinó que hi ha una sèrie d’esdeveniments més prolongats. És un procés en què es pot intervenir, aturar i restaurar alguna funció cel·lular”, explica David Andrijevic, investigador científic associat en neurociència de la Facultat de Medicina de Yale i coautor de l’estudi.
Aquest descobriment, que encara requereix més coneixement, pot tenir les seves implicacions en el camp de la medicina humana. Aquesta nova tecnologia podria ajudar a prolongar la vida dels òrgans en pacients humans o ajudar a tractar teixits danyats durant els infarts.