Un estudi diu que les 14 figures del frontis de la Catedral de la Seu d’Urgell representen constel·lacions

  • Les conclusions es donaran a conèixer en una conferència dissabte vinent

VilaWeb

ACN

09.09.2016 - 10:02
Actualització: 09.09.2016 - 11:20

Un estudi del membre de la Societat Catalana de Gnomònica Joan Vázquez revela que 14 de les 16 figures del frontis de la catedral de la Seu d’Urgell representen constel·lacions celestes que es coneixien en el segle XII quan es va construir el temple. Vázquez, que ja ha fet altres estudis previs sobre les geometries de la catedral, ha assenyalat que “els càlculs previs” fets a la catedral han portat a “una explicació científica” de les figures de la façana. En la recerca, es demostra com les figues, que representen bèsties i humans, es corresponen amb les constel·lacions que en el segle XII durant tot el dia es ponien per l’oest, just cap on mira la façana de la catedral. Vázquez diu que “el nostre estudi no nega tot el que s’havia dit fins ara d’aquestes figures, només el complementa i dóna una altra visió”.

Vázquez i el seu germà van realitzar un primer estudi sobre les entrades de llum per la porta sud de la catedral durant el solstici d’hivern i després van treballar amb la hipòtesi que les mides de la catedral s’adeqüen a les proporcions gregues femenines en veneració a Santa Maria d’Urgell, a qui està consagrada. Seguidament, van estudiar les sortides i postes de sol d’acord a l’orografia que envolta la ciutat i van veure que coincidien amb les mides i situació del temple. I finalment, i gràcies a tot aquest treball previ, ara donen una nova explicació a les figures que coronen la porta d’entrada a la catedral de la Seu.L’explicació que historiadors han donat sempre sobre aquestes figures que representen bèsties i humans, a vegades enfrontats, és que representaven les lluites humanes, els pecats, tot allò que no havia d’entrar al temple i que les persones havien de deixar fora abans d’entrar al lloc sagrat. Vázquez manifesta que “la nostra explicació és un complement més al que es deia d’aquesta iconografia, hem fet una hipòtesi i l’hem demostrat”.Durant el segle XII, quan es va construir la catedral, explica Vázquez, l’astronomia es basava en els estudis de Tolomeu que va constatar que al cel hi havia 48 constel·lacions. I afegeix que, d’aquestes, “n’hi ha 14 representades a la façana” i hi ha dues figures més “una al principi i una altra al final” que han servit “d’indicadors” per a situar les figures al seu “lloc exacte”.Vázquez espera que tots aquests estudis que han fet es puguin veure en una publicació perquè en quedi constància. Aquest pròxim dissabte es donarà a conèixer l’estudi sencer en una conferència a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor