Un estudi de l’INEFC de Lleida i la UB analitza els moviments de Leo Messi

  • La investigació corrobora l'excepcionalitat de l'argentí · En destaca la rapidesa, el control, la versatilitat i la plena capacitat de xutar amb totes dues cames

VilaWeb
Redacció
18.07.2016 - 21:30

Un estudi fet a Catalunya i publicat a la prestigiosa revista internacional Frontiers in Psychology ha servit per a comprovar científicament algunes de les qualitats motores que fan únic Lionel Messi. La recerca, encapçalada per la seu lleidatana de l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya, i amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona i la Universitat de Porto, analitza les habilitats motores i la lateralitat de Messi en un centenar d’accions individuals d’atac que acaben en gol.

Les conclusions ratifiquen l’excepcionalitat de Messi, que, tot i ser esquerrà de tren inferior, en accions de precisió també fa servir el peu dret quan cal, una versatilitat distintiva dels jugadors d’elit. Fa anar l’interior del peu per controlar la pilota, seguit de l’exterior per avançar. I normalment es mou de dreta a esquerra per crear oportunitats de gol. Quan és d’esquena a la porteria es recolza i gira sobre la cama dreta, de manera que deixa lliure l’esquerra per executar l’acció amb més precisió. Habitualment, segons l’estudi, fa tocs curts i avança de pressa, i demostra el domini d’esprintar en ziga-zaga.

El treball l’ha encapçalat la doctora Marta Castañer, del Laboratori d’Observació de la Motricitat de l’INEFC de Lleida i membre del Grup de Recerca i Innovació en Dissenys (GRID) de la UB. A partir d’imatges de televisió, s’ha fet la dissecció de 103 gols marcats per Messi durant una dècada. S’han seleccionat només jugades de les quals tinguessin imatges preses des de dos angles o més.

Un expert en anàlisi d’habilitats motores i un entrenador professional han categoritzat els moviments per analitzar-los després amb el sistema OSMOS-Soccer Player. Aquest sistema, mitjançant deu criteris i cinquanta categories, estableix relacions entre aspectes com ara la posició del cos i la zona de contacte del peu amb la pilota. Les observacions s’han registrat amb el programari lliure LINCE, creat pel mateix laboratori, que es pot descarregar de la seva web.

Pels investigadors caldria fer una anàlisi específica de canvis de ritme, perquè el control locomotor de Lionel Messi li permet d’adquirir una velocitat notable mantenint el control de la pilota.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor