Un estudi demostra que l’LSD allibera la creativitat de la ment, com si fóssim nadons

  • L'estudia revifa la polèmica sobre els possibles usos mèdics d'aquesta droga

VilaWeb
Redacció
14.04.2016 - 22:00
Actualització: 15.04.2016 - 07:33

Per primera vegada, un grup de científics ha captat imatges del cervell de persones sota l’efecte de l’LSD, la sigla en alemany de la dietilamida de l’àcid d-lisèrgic. Gràcies a una vintena de voluntaris i uns escànners cerebrals, l’equip d’investigadors britànic ha descobert que aquesta droga psiquedèlica molt difosa els anys 1960 allibera el cervell i el torna menys compartimentat. ‘En molts aspectes, el cervell sota l’efecte de l’LSD s’assembla al que teníem quan érem nadons: lliure i sense restriccions’, segons Robin Cahart-Harris, coordinador de l’estudi de l’Imperial College de Londres.

Normalment el cervell treballa amb xarxes neuronals independents que realitzen funcions separades com la vista, el moviment i l’audició, però amb l’LSD s’ha pogut veure que l’aïllament i la compartició d’aquestes àrees es desmantellen i es crea un sistema més unificat, diu l’estudi publicat aquesta setmana a la revista científica Proceedings of the National Academy of Sciences. Quan els voluntaris participants en l’experiment van començar a tenir al·lucinacions, els escànners mostraven que rebien informació de moltes parts del cervell, i regions cerebrals que habitualment treballen separades ‘parlaven entre si’.

Amb les primeres imatges obtingudes del que passa a la ment durant un estat psiquedèlic, els investigadors han pogut entendre millor per què l’LSD té un impacte profund en l’autoconsciència i ‘dissol l’ego’. I això, creuen, pot tenir grans implicacions en la psiquiatria i en alguns tractaments mèdics.

Reneix la polèmica sobre els possibles usos mèdics
Els possibles beneficis mèdics de l’LSD, en concret, i de les drogues lisèrgiques, en general, no és la primera vegada que es posen damunt la taula. Els anys 1960, de fet, ja hi havia moltes esperances dipositades en el seu potencial i es van arribar a fer quatre grans conferències científiques sobre el tema, amb milers d’estudis inclosos. Però el consum exponencial de l’LSD per motius recreatius entre els moviments contraculturals de l’època va aturar en sec la investigació mèdica. Fins ara, pràcticament, ‘després de cinquanta anys d’espera’, assegura l’equip de l’Imperial College de Londres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor