Un estudi demostra que els aliments amb índex glucèmic alt augmenten les possibilitats de patir fractures als ossos

  • El treball ha fet el seguiment de gairebé nou-centes persones de Tarragona durant nou anys

VilaWeb

ACN

28.06.2018 - 11:37
Actualització: 28.06.2018 - 15:07

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han demostrat que la ingesta d’aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic alt, com poden ser els cereals refinats, el pa, les pastes blanques o els dolços, augmenta el risc de patir una fractura osteoporòtica. Són aliments que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang.

El treball, publicat en la revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’, es va realitzar en un total de 870 persones d’entre 55 i 80 anys amb alt risc cardiovascular, reclutades a través de centres d’atenció primària de l’ICS a Tarragona. Després d’un seguiment de nou anys de mitjana, s’ha comprovat que qui seguia una dieta amb carbohidrats de més índex glucèmic tenia més risc de patir aquestes fractures, independentment d’altres factors de risc associats com l’edat, el sexe o la diabetis tipus 2.

Estudis recents han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per a tenir millor salut cardiovascular, millor control de la glucèmia i, per tant, de la diabetis tipus 2, i s’ha vist que podria tenir també beneficis per a algun tipus de càncer. No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni sobre la salut òssia i el consegüent risc de fractura. Les dades de les persones que han participat es recollien a través del registre anual de l’alimentació mitjançant qüestionaris específics per tenir en compte l’efecte de possibles canvis que es poden produir durant aquests anys sobre el risc de fractures.

El treball ha estat coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que ha fet l’investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i has liderat la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas-Salvadó, membres de la Xarxa CIBER. El grup d’experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor