02.06.2017 - 13:50
El Govern de Colau defensa que les ordenances no redueixen la prostitució als carrers
BARCELONA, 2 (EUROPA PRESS)
Un estudi realitzat pels investigadors del grup Antígona de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Encarna Bodelón i Maria Barcons, ha revelat que les ordenances municipals no són l’instrument idoni per regular el treball sexual als carrers, ja que les multes empitjoren les condicions de vida de les prostitutes.
En una atenció als mitjans durant les jornades ‘Prostitució i Ordenances municipals’, Bodelón ha insistit que l’estudi conclou que les multes acostumen a recaure sobre dones amb pocs recursos econòmics, la qual cosa els impedeix accedir a ajudes i prestacions socials, a més d’estigmatitzar el col·lectiu.
També ha observat que en les entrevistes realitzades durant l’estudi, moltes treballadores sexuals havien alertat que hi havia policies que aplicaven les ordenances d’un forma discrecional: “En el cas de les prostitutes transexual ens parlaven d’insults, amenaces i fins a petites agressions físiques”, ha dit Bodelón.
“Eliminar les multes milloraria la situació personal de les dones i eliminaria estigmes de ser una conducta sancionada”, ha insistit, i ha dit que, alhora, les ordenances generen confusió entre les situacions de tracta amb finalitat d’explotació sexual i la prostitució voluntària, i ha apostat per obrir processos de negociació i debat sobre els límits de l’espai públic amb el col·lectiu.
GOVERN MUNICIPAL
La regidor de Feminismes i LGTBI de Barcelona, Laura Pérez, ha explicat que s’han fet efectives menys del 10% de les multes a prostitutes des que es va implantar l’ordenança del 2005, i ha assegurat que des de la seva implantació no s’ha reduït el nombre de dones que exerceixen la prostitució a l’espai públic.
“Després d’11 anys, veiem com ha estat una promesa que ha frustrat veïns com els del carrer Robadors”, ha dit, i ha destacat que a Barcelona hi ha entre 390 i 450 dones exercint a l’espai públic en diferents espais, i ha apostat per generar un nou consens sobre els objectius que ha de tenir aquest tipus de regulació.
Pérez ha dit que totes les forces polítiques coincideixen que perseguir i criminalitzar les dones que exerceixen el treball sexual “no és la via” per aconseguir millores en la convivència ni per millorar la seva situació, i ha demanat treballar des d’una perspectiva de drets.
“El 2016 no es va multar cap dona que exercia la prostitució, però si que es va multar 80 clients”, ha dit, i ha subratllat que des de l’aparició de la Llei de Seguretat Ciutadana, que és una llei orgànica, només permet multar la desobediència, però no en el cas que s’ofereixin serveis sexuals al carrer.