08.02.2020 - 13:27
|
Actualització: 08.02.2020 - 22:27
Un estudi del Centre Conjunt d’Investigació de la Comissió Europea ha analitzat els resultats electorals de 80.000 territoris de la Unió Europea per determinar el rebuig a la immigració i l’euroescepticisme, amb dades de l’Eurobaròmetre entre el 2011 i el 2019. La correlació de l’estudi conclou que, com més antiimmigració, més euroescepticcisme.
El diari alemany Zeit ha elaborat un mapa a partir de les dades de les últimes eleccions europees que mostra Catalunya com un dels territoris de la UE amb un percentatge de vot més baix, és a dir, més antiracista. Les zones pintades de blau representen el percentatge menor de vot antiimmigració, mentre que les pintades de vermell és on hi ha un vot més contrari a la immigració. S’han exclòs els territoris on no va assolir-se el 70% del vot vàlid total.
El País Valencià i les Illes presenten percentatges similars a les autonomies de l’estat espanyol, mentre que Catalunya Nord es divideix clarament entre la costa –més percentatge antiimmigració– i l’interior –més tolerant–, mentre que no s’hi recullen dades d’Andorra perquè no és un estat membre de la UE.
Espanya, Portugal, Romania, els Països Baixos, Xipre, Letònia, Lituània i Grècia se situen al capdavant dels estats més tolerants, mentre que Itàlia, Hongria, Polònia la República Txeca, Letònia, Eslovàquia i el nord de França concentren els percentatges més alts de vot antiimmigració. Alemanya, el Regne Unit, Àustria, Bulgària, Bèlgica, Suècia, Finlàndia i Dinamarca mostren un comportament diferent en funció del territori.
L’informe conclou que els territoris menys poblats de la UE tendeixen a votar partits amb un discurs antiimmigració. A més, confirma que els nivells baixos d’educació, els ingressos baixos i factors sociodemogràfics com ara l’envelliment tenen més influència en el vot antiimmigració que no pas la presència d’immigrants en un territori determinat.